De beste tips voor boeken opbergen kinderkamer

  Boeken opbergen kinderkamer

  Boeken opbergen kinderkamer. Boeken lezen met je kind kan een super leuke activiteit zijn. Toch? Bovendien is het goed voor de taalontwikkeling én voor het stimuleren van de eigen fantasie van het kind. Na verloop van tijd kan het thuis wél een beetje op een bibliotheek gaan lijken (als je vaak boeken krijgt of koopt). Dus waar laat je al die kinderboeken? Wij hebben weer wat tips voor je verzameld!

  Wanneer ga je de boeken opbergen van je kind?

  Stapels boeken liggen verspreid door de kinderkamer. Maar er is eigenlijk geen goede plek om ze op te bergen. Het is en blijft een dingetje: speelgoed en boeken opruimen. Een grote stap is gezet als je ervoor zorgt dat alle spullen hun eigen plekje hebben. Zo ook de boeken.

  Er zijn boeken die je binnen handbereik wilt opruimen, boeken die je kind zélf mag lezen. Maar bepaalde boeken berg je liever wat hoger op en pak je wanneer je samen met je kind gaat lezen. Hoe het ook zij, jong geleerd is oud gedaan. Ook wat betreft opruimen.

  Je kind voordelen van opbergen leren

  Je hebt een wereld gewonnen, als je kind begrijpt waarom opruimen belangrijk is (boeken blijven langer mooi, je behoudt het overzicht beter, je kunt snel vinden wat je zoekt, enzovoort).

  Leer je kind een gelezen boek op te bergen, voordat er een nieuw boek gepakt wordt. Zo kunnen er nooit meer stapels boeken op de grond belanden. (Waar je vervolgens je nek over breekt … )

  Lees ook: Voorkom de meest gemaakte fouten bij opruimen met kinderen

  Na gebruik op vaste plek opbergen

  Sommige boeken zijn zo mooi dat je ze wilt tentoonstellen. Dit kan op allerlei manieren. Zo kun je kinderboeken opbergen op een:

  • Fotoplankje
  • Kruidenrekje
  • Boekenplank

  Boeken die ook wel uit het zicht opgeborgen mogen worden, stop je in een speelgoedkist, dichte boekenkast of in een opbergmand in een vakkenkast.

  Lekker knus: leeshoek kinderkamer

  Als je kinderen wilt stimuleren om zelf te lezen, kun je een leeshoekje inrichten op de kinderkamer. Leg wat kussens op de grond of verander overdag het bed in een bank.

  Zet een bureautje neer of een fijne stoel. En natuurlijk: zet wat mooie boeken goed in het zicht en binnen handbereik neer. Wissel ze af en toe eens om voor nieuwe boeken.

  Hoe kan je boeken opbergen met weinig ruimte?

  Heb je wat minder beschikbare ruimte? Dan volgen hier enkele oplossingen:

  • Boekenrek kinderkamer: een staande of hangend aan de muur
  • Klepbankje kind: kan gelijk als zitplaats dienen
  • Boekenstandaard
  • Opbergmand kinderkamer

  Lees ook: Opbergers kinderkamer: leuke opruimoplossingen voor speelse kinderkamers

  Boeken opbergen zonder boekenkast

  Heb je geen ruimte voor een boekenkast op de kinderkamer? Dan zijn er gelukkig nog allerlei andere opties die het boeken opbergen toch mogelijk maken.

  Zo kun je – als je een beetje handig bent – zelf aan de slag gaan. Een DIY boeken opberger hoeft niet eens zo moeilijk te zijn. (Pinterest staat vol met allerlei creatieve oplossingen!)

  Je kunt een boekenbak maken, bijvoorbeeld van een:

  • Gebruikte, oude krat
  • Oude koffer

  Door tweedehands spullen te gebruiken, kun je voor een prikkie een zeer sfeervolle boekenopberger maken. Met oude kratten of gebruikte koffers, maak je in een handomdraai een plekje om boeken op te bergen. Kratjes kun je voorzien van een likje verf.

  Op die manier kan je kind zelf kiezen wat voor uitstraling zijn boekenbak krijgt. Roze, groen, blauw of zwart – of andere kleuren van de regenboog.

  Ook leuk: boeken in kar opbergen

  Ken je die oude speelgoedkarretjes van vroeger? Zoiets zou ook niet verkeerd staan in een stoere kinderkamer. Je geeft de kamer in één klap sfeer, terwijl het ook nog eens een praktische oplossing is.

  Met een werkende kar kun je de boeken ook makkelijk van de ene kant van de kamer naar de andere rijden. Of van de ene kinderkamer naar de andere, als je kids eens besluiten samen een ‘boekenfeestje’ te houden.

  Conclusie: hoe beste boeken opbergen kinderkamer?

  Dus, hoe het beste de boeken opbergen kinderkamer? We zetten alles nog even op een rijtje voor je!

  • Leer je kind de voordelen van het opbergen
  • Berg de boeken op een vaste plek op
  • Wees creatief met de opbergruimte

  Boeken opbergen kinderkamer: wat vind jij de beste tips?