De kunst van het opruimen: 3 originele benaderingen

    De kunst van het opruimen

    Wil je meer weten over de kunst van het opruimen? Er zijn nogal wat boeken over het onderwerp geschreven. Je kunt cursussen volgen of iemand inhuren om je te helpen (een ‘opruimcoach’). Ja, over de kunst van opruimen raken we niet uitgepraat.

    En toch … we kunnen er lang en breed over praten, maar uiteindelijk moet je opruimen gewoon dóen. Hieronder een paar originele opruimmethodes. Misschien vind je er een die bij je past!

    Edele kunst van opruimen uit Zweden

    Ene Margareta Magnusson, een geboren en getogen Zweedse, schreef het boek ‘De edele Zweedse kunst van het opruimen’. Hierin staat döstädning centraal: ‘opruimen voordat je doodgaat’.

    Klinkt misschien wat luguber, maar het idee erachter is dit: als je nu al tijd neemt om op te ruimen wat je eigenlijk niet perse nodig hebt, of alvast ergens opschrijft welk item van waarde naar welke persoon toe mag als jij er straks niet meer bent, maakt dat je leven van vandaag een stuk minder (over)vol en dus veel aangenamer.

    Bij deze manier van opruimen gaat het er niet om dat je allerlei dingen weg zou doen die je leven aangenamer zouden maken, nee, integendeel. Alle spullen die waarde toevoegen aan je leven en die er goed in passen, moet je lekker houden. Maar het moet niet zo zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Of door de spullen de ruimte.

    Neem de tijd, bespaar tijd

    Het Zweedse opruimen zoals mevrouw Magnusson dat beschrijft, draait om het vereenvoudigen van je leven, van het stilstaan bij dingen die iets voor je betekenen. Ook hoort hierbij het nadenken over je leven en over welke spullen voor iemand anders van waarde zouden kunnen zijn.

    Een andere kant van het döstädning is het tijd nemen voor het opruimproces, zodat het je nabestaanden straks tijd zou besparen. Zelf heeft ze diverse keren meegemaakt dat iemand overleed en zij spullen moest opruimen.

    Bijvoorbeeld haar moeder die tijdens haar leven al stilletjes instructiebriefjes op diverse items had geplakt, zodat het meteen duidelijk was wat voor sentimentele waarde een bepaald object had. De schrijfster voelde zich hierdoor getroost.

    Toen haar eigen man overleed wenste ze dat ze in plaats van alles na zijn dood alléén te moeten opruimen, ze al eerder de tijd hadden genomen om dat samen te doen. Uit deze situaties ontstond ook het idee voor haar boek.

    Als je tijdens je leven alvast bedenkt welke spullen écht iets toevoegen aan je eigen leven en welke dingen ook voor iemand anders wat zouden kunnen betekenen, scheelt dat de nabestaanden een hoop tijd én wellicht zal het ze ook troost bieden als jij al had nagedacht over welke ketting of welk antieke kastje een goed thuis zal vinden bij deze of gene.

    Oké, op naar een iets luchtiger onderwerp… want hoewel de kern van het verhaal (bewaar alleen spullen die écht iets toevoegen aan je leven) logisch klinkt, willen we toch niet te lang stilstaan bij döstädning.

    Dus meer over de kunst van het opruimen!

    Zwitsers opruimen is letterlijk kunstig

    Een net zo originele benadering van opruimen is die van Ursus Wehrli, een Zwitser, die het boek ‘Opruimen, dat is de kunst’ schreef, om ons te helpen orde te scheppen in de chaos van een leven vol spullen.

    En dit doet hij op een grappige manier. In zijn boek staan veel ‘voor en na’ foto’s van allerlei verschillende rommelige situaties. Als je op YouTube zou zoeken op zijn naam en de titel van het boek, tref je enkele interessante filmpjes aan. (Bijvoorbeeld het korte ‘The Art of Cleaning op Autumn’.)

    Opruimwoede? Nee, opruimkunst!

    Herr Wehrli, zoals hij ook wel bekend staat, neemt een rommelig tafereel en tovert dit om tot een kunstig geheel. Neem nou een zandbak waarin een kind lekker heeft zitten spelen. Alles ligt door elkaar en ook het zand ziet er rommelig uit.

    Meneer Wehrli gaat aan de slag door alles te sorteren, op kleur, op soort, op vorm en op grootte. Het zand strijkt hij glad en de items legt hij er volledig gesorteerd bovenop. Voilà, het totale beeld is veranderd. Zo doet hij dit op allerlei chaotische plekken, waardoor steeds een soort kunstwerk ontstaat.

    Over kunst gesproken, ook daarin gaat de Zwitser helemaal los: hij heeft meesterwerken van bekende schilders genomen, ze in stukken geknipt (natuurlijk niet letterlijk) en ook hier weer op kleur en vorm geordend. Keer op keer is een heel ander kunstwerk het resultaat.

    Nog een opruimexpert die opruimen tot kunst verheft: Marie Kondo

    De derde opruimexpert hebben we al eerder de revue laten passeren: Marie Kondo. Op haar eigen manier uniek. Hier lees je meer over de KonMari-methode. Een mooi alternatief om toe te voegen aan de verzameling ‘de kunst van het opruimen’.

    Conclusie

    Dus, de kunst van het opruimen ken je nu! Nog even alles op een rijtje:

    • Het opruimen van je huis maakt je leven veel aangenamer
    • Neem de tijd voor het opruimproces
    • Sorteer op kleur, soort, vorm en grootte
    • Bekijk eens de Marie Kondo Methode

    Hoe ga jij met de kunst van het opruimen aan de slag?