Dekens opbergen: hoe het beste dekens bewaren?

  Dekens opbergen

  Wil je je dekens opbergen, maar weet je niet hoe je dit kan doen? Van winterdekbedden tot zomerdekbedden, van plaids tot fleecedekens. Hoe kun je het beste je dekens opbergen? Mag je een dekbed in de wasmachine wassen? Hoe was en bewaar je beddengoed? Wij beantwoorden weer enkele vragen. Lees snel verder!

  Hoe berg je beddengoed op?

  Beddengoed opbergen kan op verschillende manieren:

  • Beddengoed opbergen kast
  • Beddengoed opbergen kledingtas
  • Beddengoed opbergen onderbedbox

  Het handigst is om beddengoed bij elkaar te bewaren. Dat wil zeggen, de kussenslopen, onderlakens en de dekbedhoezen in een bundel bij elkaar. Bijvoorbeeld in nette stapels in een (kleding)kast, een onderbedbox of kledingtas. Zorg ervoor dat je zowel dekbedden als beddengoed op een droge plek bewaart, zodat schimmel geen kans maakt.

  Ademend en stofvrij dekbedden opbergen

  Hoe kun je het beste een donzen dekbed opbergen? Zo’n all seasons dekbeddenset is super handig natuurlijk. Een nadeel is echter dat het nogal wat ruimte in beslag neemt als je een bepaald deel niet nodig hebt. In de winter is dat niet zo’n probleem: dan liggen al die zachte donsdekbedden gewoon op je bed. Hebben we een extreem hete zomer, dan is dat een ander verhaal. Soms wil je dan alleen maar onder een laken slapen. Maar waar laat je dan de rest?

  Het is belangrijk dat het donzen dekbed wél kan blijven ademen, zo behoudt je dekbed de beste kwaliteit. Een onderbedbox is een optie, als deze groot genoeg is. Ook een kledingtas in de juiste maat kan uitkomst bieden. Bewaar je dekbed NIET in een plastic (vuilnis)zak, want dat kan gaan schimmelen.

  Kun je een dekbed wassen in een wasmachine?

  Over het algemeen wordt het afgeraden een dekbed in de wasmachine te wassen. Als je een donzen dekbed iedere week een paar uurtjes buiten hangt, kan de boel luchten, wordt hij weer lekker fluffy en heb je er eigenlijk geen omkijken naar. Oftewel, het wekelijks luchten van je dekbed volstaat.

  In het geval van een synthetisch dekbed, kan wassen in de wasmachine op zich wel. Maar dat hangt natuurlijk ook af van de inhoud van je wasmachine. Thuis heb je meestal geen industriële wasmachine ter beschikking. Een groter dekbed kan er dan al niet in. In sommige gevallen kan een stomerijbeurt een goede oplossing zijn. Maar echt alleen als het dekbed héél vies is.

  Let altijd op de wasvoorschriften en verzorgingsinstructies

  Let op: kijk áltijd naar de verzorginstructies van je dekbed. In veel gevallen is luchten voldoende en wordt wassen of stomen sterk afgeraden, omdat de veertjes niet bestand zijn tegen te nat of te heet worden.

  Hoeveel dekbedovertrekken in wasmachine?

  Wanneer wordt je beddengoed pas echt goed schoon? Je wasmachine te vol stoppen, uit milieuoverwegingen bijvoorbeeld, levert misschien toch niet zoveel op als je denkt. Beddengoed blijft langer goed als er niet te veel wasmiddel of wasverzachter in blijft zitten, dus voldoende spoelen is dan belangrijk. Maar daar heeft het beddengoed dan wél de ruimte voor nodig. Plus dat het schoner wordt als je de wasmachine niet te volstopt. Afhankelijk van de grootte van jouw wasmachine, zou je dus het beste slechts één set beddengoed tegelijk kunnen wassen. Bij een erg grote wasmachine zou je twee sets tegelijk kunnen wassen.

  Nogmaals: denk aan die wasvoorschriften

  Houd ook bij het wassen van je beddengoed altijd de wasvoorschriften in de gaten. Niet elk materiaal kan op dezelfde temperatuur worden gewassen. En heter is niet altijd beter. Zeker niet beter voor het milieu.

  Slimme wasmachines weten het zelf

  Er zijn tegenwoordige ook slimme wasmachines die een speciaal beddengoedprogramma hebben. Dan hoef je de wasmachine daar dus alleen maar op in te stellen. Belangrijk is ook dan om niet te veel wasmiddel of wasverzachter te gebruiken, want daar wordt de stof op een gegeven moment hard van.

  Dekens opbergen met opbergtassen

  Als je een deken of dekbed voor een langere periode niet nodig hebt, kun je hem opbergen in een opbergtas. Zo kan er geen stof of ander vuil bij en blijft de deken langer mooi en schoon (inspiratie).

  Dekens opbergen woonkamer

  In een van onze vorige blogs schreven we ook al over het opbergen van dekens. Je kunt bijvoorbeeld een van de opbergmanden in je vakkenkast bestempelen als dekenmand. Hier passen wel één of twee fleecedekens of plaids in.

  Lees ook: 3 voordelen van opbergen met kast mandjes

  Conclusie

  Laten we alles nog even op een rijtje zetten!

  • Bedden goed kan je het beste opbergen in de kast, kledingtas en onderbedbox
  • Bewaar je dekbed NIET in een plastictas (dan kan het gaan schimmelen)
  • Vaak kun je dekbedden niet in de wasmachine wassen
  • Een synthetisch dekbed kan je vaak wel wassen
  • Let altijd op de wasvoorschriften bij het wassen van het dekbed

  Je weet nu hoe je je dekbedden kan opbergen en bewaren! Aan welke tip heb jij het meeste?