De 5 beste tips voor een georganiseerd huishouden

  Georganiseerd huishouden

  Kun jij (net als de meeste mensen, geen zorgen!) wel wat hulp gebruiken bij het organiseren van je huishouden? Dan hebben wij weer wat gouden tips voor je verzameld. Een georganiseerd huishouden is te doen. (Houd moed!)

  5 tips voor een goed georganiseerd huishouden

  Om je huis op orde te krijgen (en te houden), is het belangrijk dat je er een soort handigheid in krijgt. Je wilt een gezellige woonkamer creëren, toch? We hebben 5 huishoudtips op een rij gezet om je te helpen.

  Tip 1: Huishoudelijke klussen lijst

  Je moet ergens beginnen, bijvoorbeeld door een lijst te maken waarop je alle klusjes noteert. Oftewel, houd de klussen bij met een klussenlijst. Zet alle taken erop, van vuilnis weggooien, tot aan toiletpapier kopen (inspiratie).

  Woon je met meerdere mensen in één huis? Dan kun je ook namen noteren achter de klussen en er wellicht een dag(deel) bijzetten. Zo kent iedereen zijn taak en is je huis binnen no-time op orde.

  Tip 2: Dagelijkse huishoudelijke taken

  Het huishouden doen is een klus zonder einde. Je gebruikt je huis elke dag, je doet elke dag dingen in de was, er wordt elke dag iets vies. Daarom is het belangrijk om elke dag iets te doen. Ook al is het iets kleins.

  Tip 3: Maak er routine van

  Zorg ervoor dat je eraan gewend raakt om het huishouden te doen. Kies dus een vaste dag of een vast moment op de dag om je huishoudklussen uit te voeren.

  Na een tijdje zul je zien dat je er niet eens meer over na hoeft te denken: elke woensdag en zaterdag haal jij de stofzuiger door het huis.

  Elke derde zaterdag van de maand lap je de ramen. Iedere avond zet je een was aan, die je ’s ochtends ophangt. Om maar iets te noemen.

  Tip 4: Haal de juiste tools in huis

  Een schoonmaakklus wordt een stuk makkelijker als je de juiste gereedschappen en middelen gebruikt. Haal dus de juiste spullen in huis, zoals:

  • Schoonmaakmiddelen
  • Opbergmanden
  • Wasmanden
  • Opbergboxen
  • Bezems, doekjes, zwabbers
  • Degelijke stofzuiger

  Tip 5: Geef alles een vaste plek

  Als alle spullen in huis hun eigen vaste plek hebben, is het veel makkelijker om iets op te ruimen als je het gebruikt hebt. Iedereen weet waar bepaalde spullen thuishoren, dus daar ruim je ze weer op. Zo heb jij elke dag een georganiseerd huishouden.

  Hierbij kan het nodig zijn dat je de basis grondig aanpakt. Bijvoorbeeld door een van de vele opruimmethodes te gebruiken. Denk aan de KonMari-methode.

  Tips huishouden gezin

  Woon jij in één huis met meerdere mensen en vind je dat iedereen wel een steentje kan bijdragen in het huishouden? Hebben jij en je gezin een druk leven en zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan bij deze een tip voor jou.

  Maak een Takenlijst kind of Klusjes Schema Kind

  Wist je dat de meeste kinderen het heerlijk vinden om te helpen? Zo’n kleine hulp in de huishouding kan dus op allerlei manieren worden ingezet. Je zou zelfs een huishoudschema voor je kind kunnen maken.

  Is je kind al wat groter, dan schrijf je er met wat steekwoorden op wat het kind mag doen.

  Is je kind nog wat kleiner, dan kun je werken met plaatjes. Een plaatje van een bed kan betekenen dat het kind zijn of haar eigen bed kan afhalen bijvoorbeeld. En een plaatje van een waslijn betekent dat het kind mag helpen met de was.

  Wil je meer tips om het speelgoed van je kids op te bergen? Ga dan door naar dit artikel >>

  Een paar vragen over een huishouden organiseren

  • Hoeveel uur per dag huishouden? Dit is afhankelijk van de grootte van je huis, het aantal bewoners, je eigen snelheid en hoe grondig je wilt schoonmaken (of met de Franse slag?)
  • Wanneer huishouden doen? Kies hiervoor een moment uit waarop je zeker weet dat je het zult doen, dus niet tien minuten voordat je gaat slapen of vijf minuten voordat je naar je werk vertrekt. Dat is in de praktijk namelijk nooit haalbaar.
  • Hoe doe je de huishoud organisatie per dag? Als je bovenstaande tips implementeert wordt het organiseren van je huishouden een stuk eenvoudiger. Je kunt op vaste dagen vaste klusjes doen en dan blijft je huis over het algemeen aardig netjes. Succes!

  Conclusie

  Je weet nu hoe je een georganiseerd huishouden creëert. Nog even alles op een rijtje:

  1. Maak een huishoudelijke klussen lijst
  2. Doe dagelijkse huishoudelijke taken (hoe klein ook)
  3. Maak routine van deze klusjes
  4. Haal de juiste tools in huis
  5. Geef alle spullen een vaste plek

  Hopelijk vind je deze tips waardevol. Met welke tips ga jij aan de slag? Deel het in de comments!