Hoe krijg ik mijn huis op orde?

  Hoe krijg ik mijn huis op orde

  Misschien stel je jezelf weleens de vraag: hoe krijg ik mijn huis op orde? Want van een opgeruimd huis wordt iedereen blij. Maar hoe krijg je het voor elkaar om je huis op orde te krijgen én daadwerkelijk netjes te houden?

  Hoe krijg ik mijn huis op orde?

  Maak bijvoorbeeld een planning. Zet daarin welke ruimte je op welke dag gaat aanpakken. Zo begin je overzichtelijk en met een soort houvast voor als je het even niet meer weet. Er is niets zo vervelend om niet te weten waar je moet beginnen, omdat je dan vaak gewoon helemaal niet begint.

  Maak een planning om iedere week een ruimte op te ruimen.

  Week X de woonkamer

  Maak je planning en reserveer per ruimte voldoende tijd. Is de woonkamer écht een grote puinzooi, neem dan gewoon een hele week of twee weken de tijd om grondig op te ruimen. Zeker als je tussendoor gewoon nog aan het werk moet, is het slim om de tijd te nemen.

  Laat in het weekend of de avonduren al je spullen de revue passeren en selecteer wat je bewaart en wat je wegdoet.

  Week Y de slaapkamer

  Zodra de eerste ruimte klaar is, ga je door naar de volgende. Niet eerder. Je wilt namelijk niet dat je opruimprocessen door elkaar gaan lopen en dat je de spullen van de ene kamer naar de andere sleept, want dan blijf je bezig.

  Afhankelijk van de grootte van de volgende ruimte, schat je weer in hoeveel tijd je nodig hebt. Vind je spullen in je slaapkamer die eigenlijk in de woonkamer (of ergens anders) moeten? Verzamel die dan in een krat of doos om er op een later moment naar te kijken, omdat je focus nu op de slaapkamer ligt.

  Hoe houd je je huis opgeruimd?

  Nu weet je het antwoord op de vraag: hoe krijg ik mijn huis op orde? Als je het harde werk gedaan hebt en je huis op orde ís, hoe zorg je er dan voor dat je huis aan kant blijft? Door heel rigoureus op te ruimen, oftewel: ontspullen.

  Ontspullen betekent simpelweg: een heleboel spullen wegdoen. Spullen die je eigenlijk niet nodig hebt: kapotte spullen naar de stort, nette spullen op marktplaats of naar de kringloop.

  Heb je minder dingen in huis, dan is het opruimen ook makkelijker.

  Waarom kan ik mijn huis niet op orde houden?

  Een van de redenen waarom het niet lukt om je huis op orde te houden, kan zijn dat je gewoon te veel spullen hebt. Maar als je zo te werk gaat als hierboven beschreven, of als je onze andere blogs erbij pakt, kun je je huis in de basis grondig opruimen en ga je zien dat je het huis ook netter kunt houden.

  Hoe krijg ik mijn huis op orde? Hieronder enkele blogs specifiek voor het opruimen per ruimte:

  Tips uit ‘Je huis op orde’ van SBS6

  Voor wie het tv-programma kent (en volgde), zeggen we nu misschien niets nieuws, maar je kon nog best wat opsteken van de rigoureuze aanpak van Viktor Brand en zijn team. Een overvol huis werd compleet leeggehaald en alle spullen werden in een loods uitgestald.

  Het gezin wiens spullen daar allemaal gesorteerd op de grond stonden en lagen, moest vervolgens bedenken welke spullen mochten blijven, en wat er allemaal weg moest.

  Rigoureus ontspullen, mét hulp

  Nadat alle moeilijke keuze waren gemaakt, ging het opruimteam weer aan de slag om de overgebleven spullen (dit keer zonder rommel), netjes en efficiënt terug in huis te zetten.

  Je huis op orde SBS6 tips

  Wat kunnen wij daarvan leren? Nou, dat het heel handig is om alle spullen uit te stallen, zodat je overzicht hebt van hoeveel spatels je daadwerkelijk in de keuken hebt en hoeveel boeken die je ‘ooit’ gaat lezen (wat waarschijnlijk eerder uitkomt op ‘nooit’).

  Natuurlijk is het voor de meeste van ons niet haalbaar om een loods te huren om ál je spullen ‘even’ uit huis te halen, uit te stallen, het moeilijke selectieproces aan te gaan en alles weer netjes terug in huis te zetten. Maar wat we wel kunnen doen, is per categorie alles verzamelen en opruimen, zoals we leren uit de KonMarie-methode .

  Overzichtelijk opruimen per categorie

  Je hebt meer overzicht als je per categorie weet wat je eigenlijk allemaal hebt. Begin bijvoorbeeld met het verzamelen van al je kleren en ruim die grondig op. Ga vervolgens door met boeken opruimen, kinderspeelgoed uitzoeken, hobbyspullen opbergen.

  Dit hoeft niet eens op één dag gebeuren, dat maakt het een goed benaderbare methode. Als je 1 categorie per dag aanpakt, zul je na een week al een veel opgeruimder huis hebben.

  Conclusie

  Dus, hoe krijg ik mijn huis op orde? We zetten alles nog even op een rijtje!

  • Maak een weekplanning om iedere week een andere ruimte op te ruimen
  • Ga je huis ontspullen om zo je huis opgeruimd te houden
  • Laat je inspireren door te leren van anderen
  • Ruim per categorie op

  Nu weet je hoe je je huis op orde kan krijgen. Met welke tips ga jij aan de slag?