Huis opruimen: waar moet ik beginnen?

    Huis opruimen waar moet ik beginnen

    Huis opruimen: waar moet ik beginnen? Wil jij je huis opruimen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met deze tips heb je binnen no time een opgeruimd huis! Lees snel verder en bekijk de slimme tips.

    Hoe krijg ik een opgeruimd huis?

    Schoonmaken, huis opruimen, organiseren van troep … hoe moeilijk is dat?! Eigenlijk … helemaal niet zo moeilijk. Je hoeft alleen maar te beginnen. No worries, wij gaan je helpen.

    Een rommelig huis opruimen en schoonmaken is vooral een kwestie van gewenning. Met enkele kleine handelingen kun je uiteindelijk grote dingen gedaan krijgen. Zometeen hoef jij je niet meer af te vragen: Waarom krijg ik mijn huis niet opgeruimd? omdat het dan gewoon ‘vanzelf gaat’.

    Waarom veroorzaakt rommel stress?

    De psychologie van het opruimen is best interessant. Wist je dat je hersenen alles waarnemen wat er in je omgeving staat of ligt? Zelfs als je het niet bewust doorhebt, is een deel van je hersenen bezig met de rommel in huis. Bovendien kan opruimen therapeutisch werken.

    Oftewel: Rommel in huis, chaos in hoofd.

    Orde in huis, rust in hoofd.

    Huis opruimen: waar moet ik beginnen?

    Je huis opruimen lukt niet? Ga gewoon beginnen. Woonkamer, slaapkamer of waar dan ook. Maakt niet uit waar.

    Plan van aanpak huis opruimen

    Reserveer tijd voor het grove werk: bijvoorbeeld als het nodig is om spullen weg te doen om ruimte te scheppen. Je kunt dan per ruimte of categorie (zie verderop) alles uitzoeken en spullen weggeven of weggooien. Als je ruimte gecreëerd hebt, hoef je het opruimen daarna alleen nog maar bij te houden.

    Hoe kun je snel opruimen?

    Een van onze favoriete opruimtips is de 10-minutenregel. Hoe werkt die? Nou, kijk maar:

    • Reserveer elke dag 10 minuten voor opruimen.

    Als je iedere dag 10 tot maximaal 15 minuten de tijd neemt om rondslingerende spullen op hun plek terug te zetten, zul je zien dat je huis er elke dag een stukje beter uit gaat zien. Het kan zijn dat deze opruimmethode in het begin een beetje geforceerd aanvoelt, maar als je hem volhoudt, pluk je er al heel snel de vruchten van.

    • Leg (vochtige) doekjes en schoonmaakspray in de badkamer/het toilet.

    Kost het jou ook moeite om ‘helemaal een sopje te maken’ om de badkamer of wc schoon te maken? Leg dan een stapeltje schone doekjes in de betreffende ruimtes en een verstuiver met verdund schoonmaakmiddel.

    (Je kunt van die kant-en-klare spuitflessen kopen in winkels zoals de Action, bijvoorbeeld.)

    Spriets een beetje van het spul op de wastafel of het toilet, haal het doekje eroverheen en voilà, bij de volgende (échte) schoonmaaksessie ben je alweer iets minder tijd kwijt met schrobben.

    Er zijn ook vochtige doekjes te koop speciaal voor de badkamer/wc, maar dan is het even de vraag hoe milieubewust je bezig wilt zijn, natuurlijk!

    Opruimen per categorie

    Veel mensen zullen het gevoel hebben dat ze niet kunnen opruimen. Waarschijnlijk heeft dat alles te maken met de grote hoeveelheid rommel die ons een verlammend gevoel geeft. Je kunt ontmoedigd raken als je denkt aan alle rommelkamers in je huis.

    De zolder waar allerlei ongebruikte spullen stof liggen te verzamelen, de keuken die maar niet opgeruimd blijft, de badkamer waar iedereen zijn was gewoon dumpt, de kinderkamers waar het speelgoed bezaaid op de vloer ligt …

    Een van de manieren waarop Marie Kondo, van de KonMarie-methode, te werk gaat is:

    • Ga opruimen in categorieën.

    Dus in plaats van te zeggen ‘Ik ga de slaapkamer opruimen’, zeg je ‘Ik ga alle kleding opruimen‘. Je verzamelt dan alle kledingstukken en legt die op een grote hoop. Vervolgens neem je elk kledingstuk één voor één in je handen en stel je jezelf de vraag: Word ik hier blij van?

    • Nee? Wegdoen! (Weggeven of weggooien.)
    • Ja? Bewaren en eigen plekje geven.

    Zo kun je niet alleen alle kleding opruimen, maar ook spullen uit andere categorieën. Denk aan: boeken, keukengerei, kantoorspullen, speelgoed, enzovoort.

    Organiseren kun je leren: daarbij helpen handige opbergers

    Om alles een plekje te kunnen geven hebben wij allerlei praktische opbergers, waaronder kledingtassen, manden en onderbedboxen.

    Onthoud: opruimen en organiseren kun je leren. En wie weet, misschien krijg je er nog wel schik in ook! En geef jezelf maar een flinke beloning als je huis opgeruimd is.