Oh nee! Je bent je sleutels kwijt! Wat nu? Er zijn een paar belangrijke stappen te nemen, als er (weer eens) een autosleutel of huissleutel kwijt is. Uiteraard begin je met je sleutels zoeken. Als dit niks oplevert moet je vervolgstappen nemen. We hebben wat handige tips voor je! (Ook tips om ervoor te zorgen dat jij je sleutels níet meer kwijtraakt.)
Huis organiseren en nooit meer iets kwijt
Als je vaak spullen kwijtraakt, smacht je misschien naar een manier om dat te voorkomen. Natuurlijk wil je meer dan alleen een opgeruimd huis. Je wilt ook een georganiseerd huis, zodat je spullen (en sleutels) niet meer hóeft te zoeken. Maar hoe doe je dat, je huis organiseren? En waar begin je met zoeken als je wél iets kwijt bent?
Wat moet je doen als je je sleutels kwijt bent?
Ga zoeken! Ben je bij vrienden, ouders of kennissen op bezoek geweest? Of ben je uit eten geweest? Dit zijn allemaal mensen die je kunt bellen om te vragen hun ogen open te houden voor je.
- Waar vind ik mijn sleutels terug? Misschien dichterbij dan je denkt.
Mochten je sleutels kwijt zijn, dan wil het nog niet zeggen dat ze onvindbaar zijn. Je begint dus altijd met zoeken. Je kunt slim zoeken, kijk zo:
- Check de voordeur én de achterdeur (binnen/buiten). Zitten ze daar nog in?
- Nee? Bummer! Maar geef de zoektocht naar je sleutels nog niet op. Kijk nu op de drie meest logische plekken. Bijvoorbeeld waar je ze normaal neerlegt. Kijk in een straal van circa één meter. Vaak heb je ze dan alweer te pakken.
- En wat dacht je van het sleutelrekje, sleutelbakje, het aanrecht (tussen de boodschappen?), je jaszak of je tas?
- Nog niet gevonden? Bedenk dan waar je de sleutel voor het laatst gebruikt hebt. Je kunt dan alle genomen stappen andersom volgen. Je looproute door het huis, van je huis naar de auto, een stukje door de straat? Of misschien liggen de sleutels nog op kantoor?
- Wellicht wil een collega of huisgenoot helpen met zoeken? Dan heb je dubbel zoveel ogen om die verloren sleutels terug te vinden.
Indien je sleutels écht kwijt zijn: stel mensen op de hoogte
Kun je de sleutelbos echt niet meer terugvinden? Dan wordt het tijd om wat mensen op de hoogte te stellen. Zeker als er aan je sleutelbos ook andere sleutels zaten, zoals die van een (bank)kluisje, of van het huis van je ouders/vrienden of van kantoor. Als mensen weten dat je hun sleutel verloren bent, kunnen ze indien nodig maatregelen treffen. Zoals aan de binnenkant van de deur een sleutel in het slot steken of de knip op de deur doen.
“Heeft iemand mijn sleutels gevonden?” Stel instanties op de hoogte
- Meld het verlies bij de gemeente: wellicht ligt je sleutel tussen de Gevonden Voorwerpen.
- Zat je in de trein of bus? Neem contact op met de NS of een andere openbare vervoerder.
- Wellicht kun je ook een melding doen bij de politie.
Mochten je sleutels daadwerkelijk voor altijd zoek zijn, dan is het zaak om de sloten te laten vervangen. Zoek voor de nieuwe sleutel een betrouwbare slotenmaker, die meteen een paar reservesleutels voor je maakt. Deze kun je dan ergens veilig opbergen, of bij een betrouwbare buur/vriend achterlaten zodat je toch altijd je huis in kunt.
Oplossing sleutels kwijt: zo voorkom je dat je sleutels kwijtraken
Nogmaals de tip om altijd je huis in te kunnen, ook als je de ‘originele’ sleutel kwijt bent: laat een duplicaat maken. Als je de autosleutel of huissleutel laat kopiëren en een kopie aan iemand geeft die je vertrouwt, kun je in elk geval je huis of auto nog in als je sleutel kwijt is.
- Huis- of autosleutel kwijt? Geef alle sleutels een vaste plek.
- Laat reserves maken van je belangrijkste sleutels.
- Voorzie je sleutelbos van een ‘tracker’.
- Hang een opvallende sleutelhanger aan je sleutelbos.
Ooit had bijvoorbeeld de AH een bonuskaart voor aan je sleutelbos, waar een adres op stond waar mensen een gevonden sleutelbos naartoe konden sturen.
Dat is natuurlijk altijd een idee: maar let dan wel op dat je niet het adres van het huis van de betreffende sleutelbos aan de bos hangt, want dan maak je het potentiële boeven wel heel erg gemakkelijk.
Je bent je sleutels kwijt. Wat nu? Opbergen!
Voorkomen is beter dan genezen … raak nooit meer spullen kwijt!
Je huis organiseren is een goede manier om ervoor te zorgen dat je geen spullen kwijtraakt. Enkele korte tips, ter afsluiting:
- Ruim elke dag een paar dingen op: al is het maar 5 minuten per dag.
- Minimaliseer je spullen, ga grondig opruimen voor meer rust en orde.
- Ga opbergen met opbergmanden, sleutelrekjes, bakjes, enzovoort.
- Sleutels opbergen kan het beste op een vaste plek, wen jezelf dat aan.