Kerstboom opbergen? Zo doe je dat!

  Kerstboom opbergen

  Mogen we het al over kerst hebben? Ja toch? De winkels liggen alweer een tijdje vol met Sinterklaasspullen en ook de kerstspullen ontbreken niet. En een goede voorbereiding scheelt je veel werk, dus als we nu alvast een plan maken voor hoe we het beste onze kerstspullen en kerstboom opbergen ná de feestdagen… Lees snel verder!

  Hoe kerstboom opbergen?

  Afhankelijk van het formaat van je kerstboom, kun je hem op verschillende manieren opbergen (inspiratie). En natuurlijk speelt het ook een rol of de kerstboom echt is of nep.

  Heb je een kerstboom zonder kluit, dan kun je hem niet opbergen, maar opruimen doe je dan door hem zelf naar de stort te brengen, hem te laten ophalen door de speciale kerstboomophaaldienst aan het begin van het nieuwe jaar, of wellicht door hem in een vuurkorf of openhaard in de fik te steken.

  Een echte kerstboom met kluit kun je op een voedingsrijke bodem weer aanplanten. Daar moet je hem vervolgens wel een jaartje of twee laten staan om aan te kunnen sterken en weer vol naalden te groeien, voordat je hem weer naar binnen haalt.

  Tot slot vertellen we je hieronder hoe je een kunstkerstboom opbergen kunt. In het kort: bijvoorbeeld in een doos, opbergtas of opbergbox, op zolder, in de garage of in een andere berging.

  Hoe kerstboom in doos opbergen?

  Dus je hebt een nepkerstboom of kunstkerstboom gekocht. Hoe ga je die kerstboom opruimen als het nieuwe jaar weer begonnen is? Je kunt overwegen de kerstboom op te ruimen in de oorspronkelijke doos. Grote kans echter dat je hem na het opzetten nooit meer terug in de doos krijgt.

  Als je hem namelijk helemaal hebt uitgevouwen, is hij ineens niet meer zo klein te krijgen en lijkt het alsof hij niet meer terug de doos in wil.

  Hoe kun je dan jouw kunstkerstboom opbergen? Gebruik bijvoorbeeld:

  • Een kerstboom opbergbox
  • Of een kerstboom opbergtas

  In een opbergbox of grote kledingtas kun je jouw kerstboom stofvrij bewaren totdat je hem over een jaar weer tevoorschijn tovert.

  Meer inspiratie om de kerstpullen op te ruimen in de woonkamer? Ga dan door naar dit artikel >>

  Hoe lang kan een echte kerstboom staan?

  De vraag hoe lang een echte kerstboom kan staan is niet eenduidig te beantwoorden. Het hangt namelijk van meerdere factoren af. Zo zal een omgezaagde kerstboom bijvoorbeeld minder lang kunnen staan dan een kerstboom met kluit. Als je een kerstboom met kluit hebt en deze af en toe water geeft, zal hij langer meegaan dan wanneer je geen water geeft.

  Ook de onderstaande zaken hebben invloed op de ‘houdbaarheid’ van je echte kerstboom:

  • Warmte: dichtbij een verwarming zal je kerstboom eerder uitdrogen, waardoor hij zijn naalden sneller verliest.
  • Licht: zet je kerstboom bij voorkeur op een lichte plaats, maar vermijd hierbij direct zonlicht.
  • Vocht: de plek waar de kerstboom staat moet niet te droog zijn, omdat de kerstboom ook dan zijn naalden eerder kwijtraakt. Een plaats waar andere planten staan en waar een goede luchtvochtigheid is, zal je kerstboom dus goed doen.

  Wanneer kerstpullen opbergen?

  Sommige mensen zullen het liefst het hele jaar door kerstspullen in huis hebben staan, terwijl andere mensen alleen met de kerstdagen een boom in de woonkamer willen, die ze het liefst nog voor Oud en Nieuw weghalen. Weer anderen moeten er helemaal niks van weten!

  Officieel is het op Driekoningen tijd om alle kerstspullen op te bergen. Driekoningen is een christelijk feest dat valt op 6 januari of op de zondag die het dichts bij 6 januari ligt.

  Er zijn landen waarop Driekoningen een officiële feestdag is en dus ook een vrije dag, maar bij ons in Nederland is dat niet het geval, dus zal Driekoningen altijd worden verplaatst naar de hierboven genoemde zondag in de buurt van 6 januari.

  Het is altijd wel fijn als de woonkamer weer aan kant is, en je de kerstspullen in dozen op zolder of in de berging hebt opgeborgen. Zo’n opgeruimd gevoel past goed bij het nieuwe begin dat we met Oud en Nieuw vieren. Uiteindelijk moet iedereen zelf weten wanneer en hoe lang (en of) er kerstversiering in huis komt.