Heb je wel eens het gevoel dat je koelkast een totale puinhoop is? Dan is het misschien tijd voor wat voorjaarsschoonmaak in je koelkast! De koelkast opruimen lijkt dan ook iets groots, maar het maakt ’t leven niet alleen gemakkelijker – het helpt ook de houdbaarheid van voedsel te verlengen. Lees dus verder als je motivatie en tips nodig hebt om dit apparaat op te ruimen!
Koelkast opruimen
Bij de koelkast opruimen is de eerste stap om alles eruit te halen en op een aanrecht of tafel te leggen. Zo krijg je een beter zicht op de inhoud en kun je gemakkelijker beoordelen wat moet blijven en wat weggegooid moet worden.
STAP 1: Koelkast uitruimen
Voordat je je koelkast opnieuw vult met verse spullen, is het belangrijk om alle schappen, laden en wanden een grondige schoonmaakbeurt te geven.
Vervolgens gebruik je een milde zeep en warm water, of een allesreiniger, en schrob alle plekjes of opgehoopte resten weg. Overweeg ook om de deurrubbers schoon te vegen om opgehoopt vuil, dat de goede werking ervan kan verstoren, te verwijderen.
STAP 2: Maak koelkast schoon
Om alles georganiseerd te houden en een rommeltje in de toekomst te voorkomen, kun je kijken of je opbergers kunt kopen Denk bijvoorbeeld aan bakken, schalen en manden die ontworpen zijn voor koelkasten.
STAP 3: Overweeg koelkast opbergers
Nu is de koelkast schoon en ben je klaar om deze in te ruimen! Hoe je dit het beste doet? Ga snel verder.
Hoe ruim je een koelkast in?
Als je je koelkast van binnen en van buiten grondig hebt schoongemaakt, is het tijd om hem te gaan organiseren.
STAP 4: Begin met artikelen te groeperen op soort (bijv. zuivelproducten, fruit/groenten, specerijen).
Label, indien mogelijk, elke groep artikelen, zodat je ze gemakkelijk kunt herkennen zonder elke container afzonderlijk te moeten openen.
Als je artikelen terug in de koelkast zet, denk dan goed na over hun plaatsing – als je veelgebruikte artikelen op ooghoogte zet, kun je ze gemakkelijker snel pakken als je ze nodig hebt. Zo voelt je keuken direct georganiseerder aan.
Let tenslotte op de houdbaarheidsdatum op de verpakkingen en gooi bedorven voedsel weg; zo weet je zeker dat je ingrediënten vers zijn en veilig kunnen worden geconsumeerd.
Waar leg je vlees in de koelkast?
Waar leg je vlees in de koelkast? Het op de juiste manier opbergen van vlees is essentieel om de versheid, smaak en voedselveiligheid te behouden.
In het ideale geval moet je vlees op een specifieke plek in de koelkast opruimen om kruisbesmetting te voorkomen en de houdbaarheid te verlengen.
Hieronder vind je enkele tips over hoe en waar je vlees het beste in de koelkast kunt bewaren:
- Gebruik de koudste zone van de koelkast: De temperatuur van je koelkast moet tussen de 0°C en 4°C zijn om de versheid te behouden. Het onderste gedeelte van de koelkast is meestal het koudst. Plaats het vlees daarom op de onderste plank.
- Houd rekening met de houdbaarheidsdatum: Zorg ervoor dat je het vlees consumeert vóór de uiterste houdbaarheidsdatum. Als het vlees langer houdbaar moet blijven, kun je het beter in de vriezer bewaren. In de vriezer (bij -18°C) kun je het vlees meerdere maanden bewaren, afhankelijk van het type vlees.
- Houd bereid en rauw vlees gescheiden: Om kruisbesmetting te voorkomen, moet je bereid en rauw vlees gescheiden houden. Bewaar bereid vlees, zoals restjes van een maaltijd of vleeswaren, op een andere plank dan het rauwe vlees. Bewaar het bij voorkeur in afgesloten verpakkingen of bakjes om de versheid te behouden en geurtjes te minimaliseren.
Door je vlees op de juiste manier en plaats in de koelkast te bewaren, zorg je ervoor dat het zo lang mogelijk vers blijft!
Wat in de koelkast en wat niet?
De koelkast is een geweldige opslagruimte om veel voedsel en drank koud te houden. Maar ondanks dat de koelkast opruimen belangrijk is, is het ook essentieel te weten wat wel en niet in de koelkast gaat.
Afhankelijk van de grootte van je koelkast kun je zaken bewaren als eieren, kaas, vleeswaren, yoghurt, melk, flessen water en frisdrank, fruit, groenten, restjes van maaltijden, potten sauzen en specerijen zoals ketchup en mayonaise.
Je kunt ook de groentelades in je koelkast gebruiken om de levensduur van producten te verlengen. Alles wat koud gehouden moet worden, moet je in de koelkast zetten.
Dus, wat niet?
Artikelen die niet in de koelkast moeten:
-
- Tomaten – Tomaten zijn gevoelig voor koude temperaturen en kunnen hun textuur en smaak verliezen als ze in de koelkast worden bewaard. Het is beter om ze op een koele, droge plaats buiten de koelkast te bewaren.
- Avocado’s – Avocado’s rijpen beter buiten de koelkast en kunnen bruin worden en hun textuur verliezen als ze in de koelkast worden bewaard. Als je een rijpe avocado hebt, kun je deze enkele dagen in de koelkast bewaren om de houdbaarheid te verlengen, maar als hij nog niet rijp is, kun je hem beter buiten de koelkast bewaren.
- Bananen – Bananen kunnen ook hun textuur en smaak verliezen als ze in de koelkast worden bewaard. Het is beter om ze op kamertemperatuur te bewaren.
- Ui en knoflook – Uien en knoflook kunnen zachter en schimmelig worden als ze in de koelkast worden bewaard. Het is beter om ze op een koele, droge plaats buiten de koelkast te bewaren.
- Brood – Brood kan uitdrogen en hard worden als het in de koelkast wordt bewaard. Het is beter om het op kamertemperatuur te bewaren.
- Honing – Honing kan kristalliseren als het in de koelkast wordt bewaard, waardoor het dikker en korreliger wordt. Het is beter om het op een koele, droge plaats buiten de koelkast te bewaren.
- Appels – Appels kunnen hun textuur en smaak verliezen als ze in de koelkast worden bewaard. Het is beter om ze op een koele, droge plaats buiten de koelkast te bewaren.
- Aardappelen – Aardappelen kunnen zoeter worden als ze in de koelkast worden bewaard, maar ze kunnen ook een onaangename smaak ontwikkelen. Het is beter om ze op een koele, donkere plaats buiten de koelkast te bewaren.
Wil je weten hoe je jouw voorraad het beste kan opbergen? Ga dan door naar dit artikel >>
Conclusie
De koelkast opruimen gaat snel en eenvoudig met deze tips! Nog even alles op een rijtje:
- Ruim de koelkast uit
- Maak de koelkast schoon
- Overweeg koelkast opbergers
- Groepeer de artikelen
Met welke tips ga jij aan de slag? Deel het in de comments!