Zó kun je het beste je kruiden opbergen!

  Zó kun je het beste je kruiden opbergen

  Wil jij jouw kruiden opbergen en je keuken goed organiseren? Wij hebben weer wat handige tips voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder!

  Orde scheppen in chaos: kruiden en specerijen organiseren

  Lekkere gerechten op tafel zetten is voor veel mensen een hobby. En hoe kun je de heerlijkste maaltijden koken? Juist, door – behalve zout en peper – diverse specerijen en kruiden toe te voegen.

  Dus je gaat naar de supermarkt en slaat allerlei kruiden en specerijen in, verse kruiden, gedroogde kruiden, noem maar op. Je bent aardig aan het verzamelen en ineens staan en liggen overal potjes, pakjes, bakjes en zakjes. Oeps, het overzicht is kwijt.

  Hoe ruim ik mijn kruiden op?

  Dan stel je jezelf de vraag, “Hoe berg ik mijn kruiden op?” Geen zorgen, wij hebben een paar tips voor het opruimen van kruiden voor je bij elkaar geharkt. Zorg ervoor dat jouw keuken weer fijn opgeruimd is en je met één blik ziet welke kruiden en specerijen je allemaal hebt. Dat maakt het koken wel zo leuk, makkelijk en lekker!

  Zó kun je kruiden en specerijen opbergen, in het kort:

  • Opbergen met een kruidenbakje
  • Kruiden opbergen keukenlade
  • Aan de muur in een kruiden organizer
  • Op een fotoplank of diepere wandplank
  • Met de combi (‘Lazy Susan‘) draaibaar plateau + kruidenrek

  Welke kruidenpotjes kan ik het beste gebruiken?

  Heel handig voor het bewaren van kruiden, zijn glazen potjes. Ook plastic potjes kunnen een goede optie zijn, maar bedenk dan wel dat je doorzichtig plastic kiest. Dan kun je namelijk zien wát er in het potje zit en hóeveel er nog in zit.

  Potjes van glas kun je makkelijker hergebruiken, omdat je ze kunt afwassen voordat je er nieuwe kruiden in doet. Wat daarbij ook handig is: je kunt stickers op de kruidenpotjes plakken waarop je schrijft wat er in het potje zit.

  Als je dezelfde potjes gebruikt voor het bewaren van kruiden, oogt dat heel netjes. Ook als je kruiden in het zicht bewaart, op een wandplank of in een staand kruidenrek op het aanrecht.

  Ben je benieuwd naar meer tips om je voorraadkast te organiseren? Ga dan door naar dit artikel >>

  Waar kruidenpotjes bewaren? Tips voor opbergen kruiden

  Oké, waar kun je kruidenpotjes bewaren? Er zijn diverse mogelijkheden. Je kunt kruidenpotjes her en der verspreid door de keuken neerzetten, maar dat ziet er al snel rommelig uit. Bovendien verlies je op die manier het overzicht. Bewaar kruiden dus op één plek.

  Kruidenpotjes kun je neerzetten op een plank aan de muur. Afhankelijk van de ruimte en of je er nog meer dan alleen kruidenpotjes op wilt zetten, kun je kiezen voor een:

  • Diepe wandplank
  • Fotoplank

  Je kunt kruiden ook in een kastje of lade bewaren. En wat dacht je van een apothekerskast? In de rekjes van zo’n uitschuifbare kast kun je de kruidenpotjes netjes ordenen.

  Heb je veel ruimte op je aanrecht, ga dan voor een Lazy Susan. Dit is een draaibaar plateau, wel of niet met een kruidenrek eraan vast. Hierin kun je een boel potjes kwijt. Wat daarbij vanzelfsprekend handig is: je kunt hem draaien.

  Wil je nog meer tips om een rommelige keuken te voorkomen? Door naar het volgende artikel >>

  Kruiden opbergen kleine keuken

  In een kleine keuken kruiden opruimen kan een grotere uitdaging zijn. Je kunt een deel van een kastje inrichten met een kruidentrap. Zo gebruik je de ruimte optimaal én kun je goed zien wat voor kruiden je in huis hebt. Kruidenrekken en kruidentrappen zijn er in staande en in liggende uitvoering. De liggende kun je in een la plaatsen.

  Wat als kruiden over datum zijn?

  Als kruiden over datum zijn, kun je ze vaak nog wel gebruiken. Kijk, ruik en proef na de houdbaarheidsdatum en je merkt vanzelf of je iets écht weg moet gooien. Wel kan het zijn dat specerijen en kruiden na verloop van tijd wat smaak verliezen – en sommige kruiden worden wellicht iets bitterder. Zo lang je kruiden droog en op kamertemperatuur bewaart, kan er niet zo veel fout gaan.

  Zo kun je dus het beste je kruiden opbergen! Hoe berg jij jouw kruiden het beste op?