Lego opbergen: 5 manieren om je verzameling geordend te houden

  Lego opbergen

  Lego is een leuk en populaire speelgoed voor mensen van alle leeftijden. Als je een grote verzameling hebt, kan het soms moeilijk zijn om alles geordend te houden. In deze blog geven we je 5 manieren om je Lego verzameling geordend te houden, zodat je altijd snel de juiste stukjes kunt vinden. Je Lego opbergen is nog nooit zo handig gegaan!

  Tip 1: Maak gebruik van opbergbakken of -kisten

  Een van de eenvoudigste manieren om Lego opbergen snel te doen, is door gebruik te maken van opbergbakken of -kisten. Dit zijn speciaal ontworpen containers die speciaal zijn gemaakt voor het organiseren van Lego.

  Ze zijn meestal gemaakt van stevig plastic en hebben transparante zijwanden zodat je gemakkelijk kunt zien wat erin zit. Bovendien hebben ze vaak compartimenten waardoor je je Lego kunt sorteren op kleur of op set. Opbergbakken en -kisten zijn een geweldige manier om je Lego op te ruimen en tegelijkertijd te beschermen tegen stof en vuil.

  Tip 2: Sorteer je Lego op kleur

  Een andere handige manier om Lego opbergen slim aan te pakken, is door het op kleur te sorteren. Dit kan vooral handig zijn als je op zoek bent naar een specifiek stukje met een bepaalde kleur.

  Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van opbergbakken of -kisten met vakken in verschillende kleuren, zodat je gemakkelijk kunt zien waar je welke kleur Lego kunt vinden.

  Je kunt ook kleine zakjes of doosjes gebruiken om kleine hoeveelheden Lego van dezelfde kleur in op te bergen. Door je Lego op kleur te sorteren, maak je het makkelijker om snel het juiste stukje te vinden wanneer je aan het bouwen bent.

  Of – als het voor de kids is – een handige manier om de kinderkamer georganiseerd te houden én om kleuren te leren.

  Tip 3: Gebruik etiketten of labels om sets te identificeren

  Een effectieve manier om je Lego verzameling te organiseren is door middel van het gebruik van etiketten of labels. Heel handig als je verschillende sets hebt die gemakkelijk verward kunnen worden, of als je gewoon wilt weten welke onderdelen bij welke set horen.

  Door labels te gebruiken, kun je makkelijk zien welke stukjes bij welke set behoren, wat het vinden ervan eenvoudiger maakt wanneer je ze nodig hebt.

  Er zijn verschillende manieren om labels te gebruiken, zoals het plakken van een label op de opbergdoos van de set, of het schrijven van de naam van de set op een etiket en het bevestigen aan de set zelf. Door dit te doen, houd je alles op een overzichtelijke manier geordend en gemakkelijk toegankelijk.

  Wil je weten hoe je model auto’s het beste kan ordenen? Ga dan door naar dit artikel >>

  Tip 4: Maak gebruik van verdeelbakken

  Verdeelplanken zijn een andere optie die vergelijkbaar is met verdeelbakken, maar ze zijn vaak groter en bieden meer ruimte om je stukjes op te bergen.

  Ze zijn gemaakt van hout of kunststof en hebben verschillende compartimenten die je kunt gebruiken om je stukjes te ordenen. Het voordeel van verdeelplanken is dat ze meestal een stuk duurzamer zijn dan verdeelbakken en dat ze een mooie manier zijn om je verzameling te tonen.

  Tip 5: Overweeg om een digitale inventariseerapp

  Misschien heb je er weleens van gehoord, maar het is een ware uitkomst: een digitale inventariseerapp! Deze apps laten je toe om een digitale lijst te maken van al je Lego sets en stukjes, wat het gemakkelijker maakt om te zien wat je al hebt en wat je nog nodig hebt.

  Sommige apps bieden ook de mogelijkheid om foto’s te maken van je sets zodat je ze gemakkelijk kunt identificeren.

  Ook biedt zo’n app een back-up van je verzameling. Als je stukjes kwijtraakt of als er iets gebeurt met je fysieke collectie, kan je altijd terugvallen op je digitale lijst.

  Bovendien kun je de app gebruiken om te bepalen hoeveel waarde je verzameling heeft, wat handig kan zijn als je van plan bent om sets te verkopen of te ruilen.

  Een voorbeeld van een digitale inventariseerapp voor Lego is BrickLink Studio. Deze is beschikbaar voor iOS en Android en biedt verschillende handige functies voor het beheren van je Lego verzameling.

  Conclusie

  Dus, Lego opbergen? Met deze 5 manieren kan je jouw verzameling geordend houden. Het is belangrijk om een systeem te kiezen dat voor jou werkt en dat je kunt volhouden, zodat je altijd snel de juiste stukjes kunt vinden als je aan het bouwen bent.

  Nog even alles op een rijtje:

  1. Maak gebruik van opbergbakken of -kisten
  2. Sorteer je Lego op kleur
  3. Gebruik etiketten of labels om sets te identificeren
  4. Maak gebruik van verdeelbakken of -planken
  5. Overweeg om een digitale inventariseerapp te gebruiken

  Door je Lego te organiseren, zul je ook minder tijd kwijt zijn aan het zoeken naar stukjes en meer tijd hebben om te genieten van het bouwen zelf. Met welke tips ga jij aan de slag? Deel het in de comments!