Minimalisme: zo helpt een minimalistisch leven je verder!

    Minimalisme

    Wist je dat minimalisme bijdraagt aan een beter milieu? Dit is alleen mogelijk als je op de juiste manier dit doet. Dus, wil je weten waarom minimalistisch leven je kan helpen? En waarom een minimalistische keuken en woonkamer enorme voordelen hebben? In deze minimalistisch leven blog lees je hier meer over!

    Wat is een minimalist?

    “Minimalisme.” Leuk hoor, zo’n hippe term. Maar wat is minimalisme en wat doet een minimalist nou eigenlijk? De grote strekking van het woord moge duidelijk zijn: in het minimalisme gaat het om ‘minimaal’ of ‘minder’. En niet alleen als het gaat om minder spullen.

    In een minimalistisch leven gaat het er vooral om dat je heel bewust bezig bent. Met de spullen in je huis, jazeker. Maar daarnaast is deze bewuste aandacht ook nodig voor de andere aspecten in je leven. Bijvoorbeeld voor je werk en je relaties of voor de tijd die je besteedt aan je telefoon.

    Wat betreft een minimalistisch huishouden, kunnen we in elk geval zeggen dat minimalisme betekent: weinig spullen in huis.

    Hoe kun je minimalistisch leven?

    Oké, minimalisme draait dus – ongeveer – om ‘minder’. Maar hoe ziet het leven van een minimalist eruit? Voor iemand die zich bezighoudt met minimalisme, kunnen in elk geval de volgende kenmerken belangrijk zijn:

    • Simpel leven
    • Ontspullen
    • Bewust zijn

    In een minimalistisch leven gaat het erom dat je jezelf omringt met dingen (en mensen) die er écht toe doen. Je leeft maar één keer (in deze vorm), dus je kunt er maar beter het beste van maken. En daarbij komt onderstaand motto goed van pas.

    Less is more.

    Hoe begin je met minimalisme?

    Mocht jij je af en toe aangevallen voelen door alle rotzooi in huis, dan is het wellicht tijd voor een maximale aanpak: stap binnen in de wereld van het minimalisme.

    • Ga voor minder spullen, meer rust.

    Vergeet de regels en ga na wat voor jou belangrijk is. Als het gaat om je meubels, je kleding, je boeken en alle andere dingen die we met z’n allen door de jaren heen verzamelen:

    • Wat gebruik je wel en wat niet?

    Alles wat voor jou geen nut (meer) heeft, kun je dus wegdoen.

    Als je daarbij systematisch te werk gaat, stap voor stap, kom je vanzelf terecht in een opgeruimder huis. Tenminste, niet vanzelf, want het gaat je wel de nodige tijd en misschien ook moeite kosten.

    Bekijk meer inspiratie voor een minimalistische woonkamer (bron).

    De minimalist: hoe ontspul je?

    Heel leuk hoor, dat ontspullen. Nog zo’n term die de laatste jaren erg populair geworden is. Hoe pak je het aan? Er zijn diverse manieren om jezelf te ontdoen van de nodige ballast in het leven. Of het nu gaat om tastbare dingen, vervelende herinneringen of uitputtende relaties.

    Laten we het om te beginnen heel praktisch maken:

    • Kies één categorie en begin daar.

    Als de moed je in de schoenen zakt omdat je toch wel héél veel ’troep’ hebt – of juist heel veel items met een grote sentimentele waarde – bedenk dan dat elke reis wordt begonnen met één enkele stap. De eerste stap heb je gezet door over minimalisme te lezen. Elke volgende stap is er weer één. Met elk kledingstuk dat je niet meer draagt, maar dat je weggeeft of weggooit, ben je weer een stukje dichter bij je doel.

    Overigens wordt minimalisme niet gezien als doel, maar als middel. Het gaat er vooral om dat jij een fijne plek voor jezelf creëert. Zowel buiten je hoofd als in je hoofd.

    Een van de bekendste manieren om te ontspullen, is met de Marie Kondo methode.

    Waarom minimalisme je verder helpt

    Veel mensen zweren bij een minimalistische levensstijl. Want het is niet alleen een opruimmethode, maar een manier van leven. Zo kan minder spullen kopen of op een andere manier spullen kopen, ervoor zorgen dat de net gevonden lege ruimte in je huis niet opnieuw verdwijnt onder bergen rommel.

    Wist je dat je van het hebben van veel spullen niet perse gelukkiger wordt?

    Een opgeruimd huis betekent in veel gevallen ook een opgeruimd hoofd. In elk geval zal het ervoor zorgen dat je onderbewuste niet steeds bezig is met alle dozen die nog ergens staan te wachten tot je er tijd voor hebt.

    En wat dacht je van het lege bureau als je aan het werk bent? Kennelijk is een deel van je hersenen altijd bezig met het scannen van de ruimte waarin je je begeeft. Dat betekent dat alle prullaria wordt gezien, ook als je dat zelf niet bewust merkt.

    Maar al die hersencapaciteit die daarvoor nodig is, kun je dus niet gebruiken voor de taak waar je op dat moment mee bezig bent. Je werk of je hobby of het kletsen met een vriend(in). Altijd is een deel van je hersenen bezig met de ’troep’ om je heen. Het valt dus met vrij grote zekerheid te zeggen dat minder spullen zorgt voor minder stress.

    Daarom helpt minimalisme jou een minder stressvol leven te leiden.

    Conclusie van Minimalisme: zo helpt een minimalistisch leven je verder!

    • Ga voor minder spullen, meer rust
    • Wat gebruik je wel en wat niet?
    • Kies één categorie en begin daar met ontspullen
    • Gooi weg wat je niet meer gebruikt
    • Minimalistisch leven maakt gelukkiger

    That’s is! Nu kan jij ook aan de slag om minimalistisch te leven. Hoe ervaar jij minimalisme? Deel jouw ervaringen in de comments!