Hoe kun je het beste je huis ontspullen?

  Ontspullen

  Wil je jouw huis opruimen, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Er zijn verschillende redenen om je huis te ontspullen. Misschien wil je wel de boel even flink aan kant maken voor een verhuizing of om juist ruimte te maken in je hoofd. Wij helpen je op weg.

  Wat is ontspullen?

  Het is de laatste tijd een trend: minimaliseren door je huis te ontspullen. Maar wat is ontspullen eigenlijk? Wellicht een open deur: ontspullen is spullen wegdoen (weggooien of weggeven) die je niet meer nodig hebt. Op die manier schep je ruimte. Zowel in je huis als in je hoofd.

  Wist je dat je hersenen constant bezig zijn met je omgeving? Een overvolle ruimte zorgt dus voor een voller hoofd. Als je ruimte creëert in huis, schep je ook meteen meer rust in je hoofd.

  Hoe kan je ontspullen?

  Het niet gelukkig zijn met de spullen die je hebt, kan een goede motivatie zijn om dingen weg te doen. Door grondig op te ruimen, schep je ruimte voor nieuwe dingen. En dan niet perse ruimte voor nieuwe spullen, maar vooral voor het maken van nieuwe herinneringen.

  Ontspullen voor beginners

  Wil je hulp bij ontspullen? Dan kun je de hulp inschakelen van een opruimcoach. Of een ‘ontspullen app’ gebruiken, informatie winnen (bron) of een boek lezen. Maar misschien kun je het ook eerst zelf proberen, met behulp van onze tips.

  Een gouden tip: Begin Gewoon Ergens.

  Maakt niet uit waar. En het hoeft niet lang te zijn en niet veel.

  Een opruimcoach – Annelies Mentink – heeft het over een ‘Heilige Drievuldigheid van het opruimen’:

  • 1: Baken je zone af: ga niet in één keer de hele keuken opruimen, maar alleen de voorraadkast.
  • 2: Baken je tijd af: stop bijvoorbeeld na twee uur.
  • 3: Geef alle dingen een vaste plaats in huis.

  Ontspullen en minimalisme

  Als jij je afvraagt Hoe krijg ik mijn huis weer op orde? begin dan rustig aan met opruimen. Het hoeft niet allemaal in één keer. Zelfs als je één kastje tegelijk doet, zul je zien dat je na een tijd een veel opgeruimder huis hebt. Start bijvoorbeeld eerst in de woonkamer.

  Ontspullen trend minimalisme
  We zien de laatste tijd overal het minimalisme opduiken. Daar is ontspullen een onderdeel van. Wanneer je als minimalist gaat leven, heb je immers veel minder spullen nodig. Het gevolg daarvan: je gaat spullen wegdoen.

  Tips om drastisch te ontspullen

  Volgens de Marie Kondo-methode doe je er goed aan per categorie op te ruimen. Hierbij wat tips!

  • Boeken weggooien: een boek opruimen maakt gelukkig. Zet enkele tastbare boeken waar je écht blij van wordt op een mooie plek en ga de rest van je boeken digitaal lezen.
  • Digitaliseren: kun je ook inschakelen voor papierwerk, fotoalbums, knutselwerkjes van de kids. Scan ze in of maak er foto’s van. Je kunt zelfs foto’s maken van items met een sentimentele waarde, want dat neemt veel minder ruimte in dan een groot voorwerp.
  • Ontspullen met gezin: maak het gezellig en zet er bijvoorbeeld een beloning tegenover als iedereen goed meehelpt. En dan niet in de vorm van spullen, maar door samen wat leuks te gaan doen.
  • Maak ruimte voor leuke dingen in huis. Maar gooi niet zomaar alles weg: geef items die er nog goed uitzien in plaats daarvan een tweede leven. Bijvoorbeeld via een weggeefsite, via Marktplaats of via de plaatselijke kringloopwinkel.

  Ontspullen in 52 weken of in 30 dagen

  Er zijn op internet allerlei challenges gaande. Ook op het gebied van opruimen. Zo dagen mensen elkaar uit om in 52 weken of 30 dagen te ontspullen. Bijvoorbeeld met The Minimalism Game, oftewel het minimalismespel. Elke dag doe je spullen weg. Op dag één is dat één item. Op dag twee 2 items en op dag drie zullen het 3 objecten zijn. Totdat je op dag 30 dus 30 dingen wegdoet.

  Je kunt jezelf ook voornemen het rustiger aan te doen door een jaar lang grondig te gaan opruimen. 52 weken opruimen zal een ware transformatie teweegbrengen. Let maar op!

  Ontspullen voor en na: maak er een foto van, leuk voor jezelf!

  Misschien is het leuk om een paar foto’s te maken van je proces. Om anderen te inspireren of om jezelf te laten zien hoe ver je bent gekomen. En aan het eind mag je bést een beetje trots op jezelf zijn, hoor!