Een opgeruimde en georganiseerde keuken kan wonderen doen voor je dagelijkse routine. Het bespaart tijd, voorkomt frustratie bij het koken en biedt je de ruimte om te ontspannen en te genieten van je maaltijden. Laat je dus inspireren!

De beste keuken opbergers
Voor een opgeruimde, stijlvolle en nette keuken gebruik je de juiste essentials

Be Smart: Tips & Inspiratie

Op zoek naar tips, inspiratie en trends om je keuken stijlvol op te bergen? Wij helpen je!

Tuinmeubelen opbergen

Be Smart: de beste tips om je tuinmeubelen op te ruimen

Kijk mee hoe je jouw tuinmeubelen op de meest handige manieren kan opbergen.
Buitenspeelgoed opruimen

Opruimen van het buitenspeelgoed, zo doe je dat op een slimme manier!

Als je kindje geniet van het spelen, doe jij dit ook. Nu nog wel even opruimen...
Zo kun je het beste je tuinkussens opbergen

Be Smart: zo kun je het beste je tuinkussens opruimen

Berg je tuinkussen op en voorkom dat deze beschadigen door vocht en vuil.

Opbergen keuken

Waar plaats je borden in de keuken?

Waar plaats je borden in de keuken? Dit is een belangrijke vraag die een antwoord verdient. Voor een maximale efficiëntie bij het opbergen van borden moet je ze bewaren in een daarvoor bestemde kast of plank in de buurt van waar ze gebruikt zullen worden.

Door ze binnen handbereik te houden, wordt het gemakkelijker en handiger om maaltijden voor te bereiden en de nodige taken uit te voeren bij het opruimen van de vaat na de maaltijd.

Probeer, waar mogelijk, de planken zo in te richten dat je borden netjes naast elkaar staan – dat ziet er niet alleen netter uit, maar het voorkomt ook dat ze afbrokkelen. Als je deze stappen volgt, is de keuken zowel netjes als efficiënt!

Hoe berg ik mijn kruiden op?

Bij het bewaren van kruiden gaat het erom ze zo lang mogelijk zo vers mogelijk te houden. De beste manier om dit te doen is door ze te bewaren op een koele, droge plaats, weg van direct zonlicht of vocht. Om de houdbaarheid van verse kruiden te verlengen kun je ze bewaren in een luchtdichte bak of een afgesloten plastic zak met een klein gaatje erin geprikt. Koelen is ook een optie; veel kruiden zullen echter binnen enkele dagen bruin worden en verwelken als je ze op deze manier bewaart.

Je kunt je kruiden ook bewaren door ze op natuurlijke wijze te drogen; bind takjes kruiden samen en hang ze ondersteboven in een ruimte met een goede luchtstroom en een lage luchtvochtigheid. Zodra ze helemaal droog zijn, verkruimel je de blaadjes in een luchtdicht potje of bakje en bewaar je ze op een koele, donkere plaats. Als je je kruiden wilt invriezen in plaats van ze te drogen, zorg er dan voor dat ze schoon en gewassen zijn voordat je ze invriest; doe individuele takjes of gehakte blaadjes in ijsblokjesbakjes of zelfs afsluitbare plastic zakjes voordat je ze in de vriezer stopt.

Als je gedroogde kruiden in de winkel hebt gekocht, is het belangrijk om te controleren of ze nog vers zijn voordat je ze gebruikt; let op tekenen van vocht of verkleuring en controleer op tekenen dat er insecten in de verpakking zijn gekomen – als er bewijs is van een van deze dingen, gooi dan alles wat aangetast is onmiddellijk weg. Bewaar je gekochte gedroogde kruiden in de originele verpakking tot ze klaar zijn voor gebruik, en doe ze na opening over in een luchtdichte verpakking om thuis te bewaren. Vervang de potjes gedroogde kruiden om de 6-12 maanden als je niet alles meteen gebruikt, zodat de smaak na verloop van tijd niet dof wordt.

Hoe deel ik mijn keuken handig in?

Een keuken overzichtelijk inrichten kan lastig zijn, vooral als je weinig ruimte hebt. Hier volgen enkele tips om je keukenruimte optimaal te benutten en ervoor te zorgen dat alles gemakkelijk te vinden en te gebruiken is. Begin met het evalueren van je bestaande ruimte. Meet kasten, laden, banken en andere oppervlakken op, zodat je precies weet hoeveel ruimte je hebt om mee te werken bij het ordenen van spullen. Zorg ervoor dat alle spullen in je keuken hun eigen plek hebben, want dan is het veel gemakkelijker om snel te vinden wat je nodig hebt en blijft het rommelvrij. Overweeg verschillende zones in te richten voor het bereiden van voedsel, koken, eten en schoonmaken – dit maakt het gemakkelijker om alles georganiseerd te houden en helpt ook om een functionele stroom te creëren tussen elke zone.

Als het gaat om opbergoplossingen, zoek dan naar manieren om de verticale ruimte te maximaliseren. Gebruik planken aan de muur of zelfs de bovenkant van kasten voor zaken als kookboeken en kruiden die niet vaak nodig zijn. Indien beschikbaar, is het gebruik van een wasbord geweldig voor het ophangen van kleinere keukenapparatuur zoals blenders of mixers en allerlei keukengerei. Overweeg bovendien te investeren in lazy susans of verstelbare rekken om moeilijk bereikbare hoekjes in kasten of laden te bereiken.

Om ervoor te zorgen dat je keuken gemakkelijk toegang heeft tot benodigdheden als bakolie of vuilniszakken kun je ze opbergen in aantrekkelijke bakken in de buurt van de plek waar ze het vaakst gebruikt worden; dat kan in de buurt van het fornuis zijn of aan het eind van het aanrecht het dichtst bij de koel/vriescombinatie. Zo heb je ze altijd bij de hand als je ze nodig hebt, zonder dat je elke keer in lades of kasten hoeft te graven als je iets nodig hebt. Tenslotte kun je overwegen planken en vakken te labelen met verwijderbare zelfklevende etiketten, zodat iedereen weet waar dingen moeten komen als je ze na gebruik opbergt – zo houd je het aanrecht overzichtelijk en alles netjes!