Opbergruimte kleine woonkamer: praktische opbergtips

  opbergruimte kleine woonkamer

  Drie woorden: opbergruimte kleine woonkamer. Een kleine ruimte oogt al snel rommelig. Aan de andere kant zorgt veel rommel ervoor dat de woonkamer nóg kleiner aanvoelt. Opbergruimte voor de kleine woonkamer is wel zo prettig. Het probleem is dat je die opbergruimte niet zomaar creëert. Lees hoe je de kleine woonkamer zo praktisch mogelijk inricht en netjes houdt met onze praktische opberg tips.

  Creëer opbergruimte kleine woonkamer: meubels met opbergruimte

  In een kleine woonkamer zet je niet zomaar wat kasten neer. Je komt al snel opbergruimte tekort. Wist je dat er veel meubilair met opbergruimte verkrijgbaar is? Een goed voorbeeld is een zitbank die je open kunt klappen, hieronder vind je een opbergruimte waarin je veel kwijt kunt.

  Bijvoorbeeld een fleecedeken, extra kussens, speelgoed of andere zaken. Mocht dit niet mogelijk zijn dan kun je ook gebruik maken van opbergtassen die je onder de bank schuift. Het is aan te raden om hier alleen de weinig gebruikte spullen in op te bergen.

  Kies altijd voor een salontafel met een opbergvak, deurtje of laatjes. Handig om kleine spulletjes uit het zicht te bewaren. Denk hierbij aan de afstandsbediening, tijdschriften, verzorgingsproducten en nog veel meer.

  Kijk ook eens naar een eettafel met opbergruimte. Bijvoorbeeld laatjes die onder het tafelblad zitten, maar je hebt ook meubelstukken die uit een eettafel met geïntegreerde opbergkast bestaan.

  Een wandsysteem

  Creëer opbergruimte in de kleine woonkamer middels een wandsysteem. Juist bij kleine ruimtes moet je de hoogte inwerken. Een wandsysteem bestaat uit meerdere wandplankjes of een compleet wandrek.

  Er is veel verkrijgbaar, van modern tot klassiek. Een wandsysteem is geschikt voor het opbergen of tonen van kamerplanten, beeldjes, boeken en snuisterijen. Maar het geheel niet te druk, de kleine woonkamer moet rust uitstralen.

  Heb je veel kleine spulletjes? Koop wat kleine mandjes die je op het wandrek plaatst. In die mandjes kun je heel veel kwijt en tegelijkertijd rommel aan het oog onttrekken. Tip: hang in de hal een sleutelrek. Je raakt je sleutels nooit meer kwijt en ze liggen ook niet slordig op de tafel of het dressoir.

  Wandkast met veel opbergruimte

  Tegenwoordig zijn er mooie en moderne wandkasten met veel opbergruimte te koop. Deze kast plaats je niet op de vloer maar hang je (halverwege) de muur. Bijvoorbeeld boven de zitbank of de televisie. Dit neemt dus geen extra ruimte in beslag terwijl je wel voor meer opbergmogelijkheden gaat.

  Grote meubels

  Het lijkt heel vreemd om grote meubels in een kleine woonkamer (inspiratie) te zetten maar het werkt echt. Je kunt beter een paar grote meubels hebben dan veel kleine meubeltjes.

  Kies dus voor een enkel dressoir of een boekenkast, een ruime salontafel (uiteraard met opbergruimte) en een comfortabele bank. Voorkom dat je drie kleine kastjes en vier fauteuils kiest, dit wordt echt te druk.

  Lichte tinten en lichtinval

  Gebruik in een kleine woonkamer nooit donkere kleuren. Ga voor lichte kleuren waaronder wit, crème, beige, lichtgrijs of andere lichte of vrolijke kleuren. Denk ook eens over de lichtinval na. Hoe lichter de kamer hoe ruimtelijker deze uitziet. Hang dus geen zware gordijnen voor de ramen, hiermee haal je het hele effect weg.

  Regelmatig opruimen

  Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, vooral wanneer het om een kleine ruimte gaat. Benut de opbergruimte in de kleine woonkamer goed.

  Vroeg of laat heb je geen opbergruimte meer, je verzamelt stiekem meer dan je denkt. Ruim minimaal twee keer per jaar de woonkamer en kasten goed op. Gooi spulletjes die je niet meer gebruikt weg of geef ze aan iemand anders.

  Investeer je geld nuttig. In plaats van nieuwe snuisterijen kopen, hoe leuk ze ook zijn, zou je ook aan extra opbergmanden, een wandrek of een opbergkast kunnen denken. Hier doe je jezelf en de kleinere woonkamer een groot plezier mee.