Opruimen met de Marie Kondo methode

    Opruimen met Marie Kondo methode

    Opruimen met Marie Kondo methode? Heb je al van alles geprobeerd? Lukt je huis opruimen nog steeds niet? Duik dan eens in de opruimkunsten van Japanse opruimkundige Marie Kondo. Kom, wij nemen je mee!

    In een drukke, chaotische wereld zijn de meesten van ons op zoek naar orde en rust. Toch? Dus worden er allerlei opruimmethodes bedacht. Sommige werken, andere niet. Wij kwamen — net als zoveel mensen voor ons — de opruimwijsheden van ene KonMari tegen.

    Korte Marie Kondo samenvatting

    Voordat we de diepte in duiken in het kort de KonMari-methode:

    • Opruimen is een festival, het begin van je ‘echte’ leven.
    • Ruim op per categorie, niet per ruimte.
    • Vraag jezelf bij elk item dat je vasthoudt af: Word ik hier blij van?

    Wie is die Japanse Marie Kondo?

    Ze komt uit Japan en ze houdt al sinds haar vijfde van opruimen. Van haar oma leerde ze respect hebben voor haar huis en haar spullen. In plaats van te spelen met haar poppen, hield ze er meer van ze netjes te ordenen.

    Met 15 jaar las ze een bestseller van een (andere) Japanse opruimwijsgeer, The Art of Discarding. Dit boek gaat over spullen wegdoen. Hoewel Marie deze methode uit alle macht probeerde, merkte ze dat ze met al haar inspanningen nog steeds een grijze, ongeorganiseerde kamer had.

    Tijdens een bijzonder zware opruimsessie is ze zelfs een keer flauwgevallen. Toen ze weer bijkwam, leek het alsof ze een stem hoorde zeggen: “Bekijk alle spullen eens van dichtbij”. Op dat moment realiseerde ze zich dat het er niet om gaat wat je wegdoet, maar om wat je bewaart.

    Toen werd het concept spark joy geboren.

    Op haar negentiende begon ze als opruimconsultant en na alle jaren ervaring en het helpen van talloze cliënten ontstond de nu welbekende KonMariMethode.

    Wat is de Marie Kondo-methode? Een opruimfeestje!

    Het idee achter de Marie Kondo opruimmethode – ook wel de KonMari-methode genoemd – is dat je meer rust schept in je leven met een opgeruimd huis.

    Om dit te bereiken benader je het opruimen als een feestje en ga je echt de diepte in. Belangrijk is dat je er uitgebreid de tijd voor neemt. Zelf noemt de Japanse opruimexpert opruimen een tidying festival.

    De rustige uitstraling van Marie Kondo

    Als je naar haar kijkt, krijg je al hoop dat het ook bij jou thuis wel goed zal komen. Samen met Marie Kondo opruimen is een hele klus, maar uiteindelijk zul je blij zijn met het resultaat.

    Je kunt overigens haar eigen website bezoeken, allerlei YouTube-filmpjes bekijken, en op Netflix staan ook een paar opruimprogramma’s die je kunnen inspireren.

    Opruimen met Marie Kondo methode, zo doe je dat

    Als je wilt dat je leven voor altijd verandert, ga je als volgt te werk.

    • Stap 1: Beeld jezelf je ideale levenswijze in.

    Stel jezelf hierbij vragen zoals onderstaande:

    Waarom wil je opruimen? Wat voor leven wil je leiden nadat je huis opgeruimd is? Hoe ziet je dag eruit? Wie en wat verzamel je om je heen? Hoe wil jij je voelen?

    • Stap 2: Ruim op in de juiste volgorde: niet opruimen per kamer, maar per categorie.

    Als je tijdens het opruimproces tussen verschillende ruimtes moet schakelen, weet je nog steeds niet welke spullen je allemaal bezit. Grote kans dat je na het opruimen dan weer een terugval hebt.

    Let op, hier is over nagedacht.

    De volgorde zorgt ervoor dat de makkelijkste klus het eerst geklaard is en dat je alvast leert voelen waar je blij van wordt. Dat is met kleding vaak makkelijker dan met voorwerpen waar een grote sentimentele waarde aanhangt.

    Ruim op in deze volgorde:

    • Kleding
    • Boeken
    • Paperassen
    • Komono (diversen)
    • Items met een sentimentele waarde

    Eén categorie tegelijk ga je alle items verzamelen. Hark dus alle kleding bij elkaar en leg ze op je bed, bijvoorbeeld. Haal je kasten leeg, verzamel elk item uit dezelfde categorie en ga er dan goed voor zitten.

    • Stap 3: Richt je aandacht op wat je wilt bewaren.

    Veel opruimmethodes zijn erop gericht dat je dingen ‘weg moet doen’. Bij de KonMari-methode draait het allemaal om ‘wat je wilt houden’. Opruimen is een manier om naar de toekomst te kijken. Richt je energie dus op de spullen die jou vreugde geven. Kijk zo:

    • Pak elke keer één object op.
    • Vraag jezelf: “Word ik hier blij van?” (Je hart zou een soort sprongetje moeten maken.)
    • Ja? Houden!
    • Nee? Wegdoen, maar dan met een dankbare houding.

    Eén van de dingen die je Marie tijdens de Netflix-shows vaak ziet doen, is objecten die ze wegdoet stuk voor stuk bedanken. Op die manier is het makkelijker om er afstand van te doen.

    Volg de stappen en ga zo alle spullen in je huis bij langs, één categorie tegelijk. Volg hierbij je intuïtie. Het gaat er immers om dat je blij wordt van je huis en je bezittingen.

    Rust en orde scheppen voor een opgeruimd huis

    Wacht even, we hebben nog niet alle stappen gehad! We hebben het hierboven al even genoemd: neem dankbaar afscheid van spullen die je wegdoet. Heel belangrijk, volgens KonMari. Van alle spullen in je huis of kamer kun je leren.

    • Doe je iets weg waar je veel aan gehad hebt? Dan bedank je het artikel voor alles wat het je gebracht heeft.
    • Doe je iets weg wat je nooit hebt gebruikt? Dan heeft het jou geleerd dat dit niet in je leven thuishoort. Misschien dat je in de toekomst op een andere manier spullen koopt.
    • Plus, als je iets wegdoet wordt misschien iemand anders er wel héél blij van. Iedereen blij.

    Alles een eigen ‘thuis’: vraag je hart, vraag je huis

    • Stap 4: Geef alle spullen een vaste plek.

    Troep ontstaat omdat spullen geen eigen plek hebben. Als je na je ‘opruimfestival’ niet weer tussen bergen rommel wilt belanden, is het dus noodzakelijk om elk item dat je wilt houden een eigen thuis te geven. Wel is het belangrijk dat je eerst het hele ‘wegdoen-proces’ hebt doorlopen.

    Een paar bewaartips:

    • Bewaar soortgelijke spullen bij elkaar.
    • Houd opruimoplossingen eenvoudig.
    • Weet je niet waar je iets moet opbergen? Zie hieronder!

    Het antwoord op bovenstaande vraag volgens KonMari: Als je wilt weten of je iets moet houden: vraag je hart. Als je wilt weten waar je iets op moet bergen: vraag je huis.

    Tv-programma’s en boeken van Marie Kondo

    De Japanse opruimgoeroe heeft de laatste jaren aardig naam voor zichzelf gemaakt. Je ziet haar overal. Ze heeft diverse boeken geschreven en ze is (o.a. op Netflix) te zien in tv-programma’s.

    Enkele van Marie Kondo’s boeken:

    • Sparking Joy
    • Kiki & Jax: The Life-Changing Magic of Friendship
      (In het Nederlands: Kiki & Jax: Opgeruimd staat netjes!)
    • Opgeruimd! Op het werk (Marie Kondo, 2020)
    • Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven te brengen

    Marie Kondo’s tv-programma’s:

    • Tidying Up with Marie Kondo
    • Sparking Joy with Marie Kondo

    Leuk weetje? Men kan KonMari Consultant worden

    Sommige mensen zullen beweren: de methode van Marie Kondo werkt niet. Dat kan. Maar opruimen met Marie Kondo methode past niet bij iedereen. Zo blijkt…

    Of misschien hebben ze niet alle stappen doorlopen? Andere mensen zullen bij de KonMari-methode zweren. Het is niet voor niets dat deze opruimwijze wereldwijde bekendheid heeft gekregen.

    Sterker nog, je kunt een cursus volgen die je opleidt tot KonMari Consultant. Help jezelf, help anderen en ontvang ook nog eens een officieel certificaat.

    Ben je er klaar voor? Nu ben jij aan zet!

    Wil je met Marie Kondo schoenen opruimen? Kleding? Andere spullen? Wij helpen je op weg met stijlvolle en praktische opruimoplossingen. Shop ze meteen!

    Een ‘Marie Kondo huis’ heb jij na de nodige inspanningen ook binnen handbereik. En onthoud, bedenk bij alle items die je tijdens het opruimen vasthoudt: “Does It Spark Joy?”