Schuur opruimen: de ultieme tips voor het indelen van garage

  Schuur opruimen

  Wil je je schuur opruimen, maar weet je niet hoe je dit het beste kunt aanpakken? Met deze handige tips en opbergideeën kun je direct aan de slag!

  Hoe je schuur opruimen?

  Volgens het CBS kopen Nederlanders steeds meer spullen. Driemaal raden waar de ‘oude spullen’ dan vaak worden opgeborgen. Juist! Tijd om hier wat aan te doen. Dus, hoe kan je het beste je schuur opruimen?

  Je kunt in het wilde weg beginnen, maar het is handiger om een plan te hebben, wil je de schuur of garage organiseren. Bijvoorbeeld volgens onderstaand stappenplan.

  1. Plan een dag: het is handig om zo vroeg mogelijk te beginnen en een hele dag de tijd te hebben, zo krijg je zo veel mogelijk gedaan en hoef je niet halverwege te stoppen.
  2. Haal eerst alle spullen uit de schuur. Bedenk hoe je het gaat aanpakken: waarschijnlijk moet je veel spullen tillen (dus misschien is hulp inschakelen een idee?). Plus: waar laat je alles zonder het te beschadigen? Op het gras in de tuin of op een kleed in de woonkamer?
  3. Bepaal welke spullen je wilt houden en wat je wilt weggooien. Sorteer alles direct: houden, weggooien/weggeven, enzovoort.
  4. Ga de schuur schoonmaken: als hij eenmaal leeg is, heb je daar ruimte voor.
  5. Geef alles een vaste plek en bedenk hoe je je schuur gaat inrichten.

  Opberg ideeën voor de schuur

  Een opgeruimde schuur daadwerkelijk opgeruimd houden, valt nog niet mee. Maar hieronder hebben we een paar tips die je echt gaan helpen!

  • Verzamel lege flessen op een zichtbare plek en breng die verzameling wekelijks of dagelijks weg. Zo kan het lege glas zich niet onbeperkt opstapelen in de garage of schuur.
  • Maak etiketten of labels om aan te geven welke spullen waar komen te staan, liggen, hangen. Je bent mogelijk niet de enige die de schuur gebruikt, dus als iedereen kan zien waar spullen opgeruimd moeten worden, kunnen objecten weer op hun eigen plekje terechtkomen.

  Tips opruimen van schuur

  Het is slim om de volledige ruimte van je schuur of garage te benutten. Je wilt namelijk niet alleen je schuur opruimen, maar ook slim opruimen. Dus:

  • Gebruik het plafond en de muren of wanden.
  • Hang planken op voor lichtere dingen of gevaarlijke vloeistoffen die buiten bereik van kinderen bewaard moeten worden.

  Je kunt je schuur inrichten als werkplaats. Ook dan is het handig om alle benodigde gereedschappen netjes te ordenen. Zo zie je in één oogopslag waar iets is en heb je alles binnen handbereik.

  In plaats van een werkschuur of werkgarage kun je ook een hobbyschuur inrichten. Dit doe je op dezelfde manier. Je hobbyspullen labelen en op alfabet in je schuur organiseren, kan je creatieve flow stimuleren.

  Als je geïnspireerd bent wil je immers niet eerst op zoek naar de missende onderdelen om van je creatie een succes te maken.

  Schuur laten opruimen

  Oef, een schuur opruimen lijkt toch een aardig karwei te worden. Veel handen maken licht werk! Vraag hulp aan een kennis of bekende als je zware dingen moet tillen of als de opruimklus te groot is om alleen te klaren. En bovenal, maak er een leuke dag van.

  Misschien dat het hapje en het drankje aan het eind van de dag een goede motivatie biedt. Of wellicht kun je nadien de hulpgever een wederdienst verlenen.

  Een kleine schuur inrichten

  De schuur praktisch inrichten is helemaal belangrijk als hij aan de kleine kant is. Hierboven schreven we het al: gebruik de ruimte nuttig door planken aan de wanden te maken of een kast met vakken of een stellingkast te plaatsen waar je een boel in kwijt kan.

  Schuur indelen

  Zodra je hebt bedacht welke spullen naar de kringloop of de stort gaan en welke je wilt houden, wordt het écht leuk! Je ziet het resultaat dan meer dichterbij komen. Nu kan het opnieuw indelen beginnen.

  • Richt in op categorieën, zodat je alles snel vindt.

  Wat dacht je van het labelen van bakken? Als alle objecten een logische eigen plek hebben, blijft de schuur ook netjes. Je kunt ook opbergmanden gebruiken als je een stellingkast of vakkenkast in je garage of schuur hebt.

  Speelgoed opruimen in de schuur

  Wil je in de schuur speelgoed opruimen? Let er dan op dat die op een veilige plek staan. Het is handig als je kind het zelf kan pakken (of juist niet). Leg geen kinderspullen pal naast gevaarlijke of scherpe attributen, want een kind ziet mogelijk nog geen gevaar.

  De garage opruimen kun je op dezelfde manier aanpakken.

  Slimme oplossingen schuurveiligheid

  Tot slot willen we onderstaande zaken nog even onder de aandacht brengen:

  • Plaats zware spullen op de grond, op lage planken of eventueel op schouderhoogte
  • Zet giftige of brandbare stoffen op ‘kind-veilige’ hoogte of zelfs achter slot en grendel
  • Maak stellingkasten vast aan de muur
  • Informeer naar de belastbaarheid van de planken die je aan de muur bevestigt
  • Zorg voor een goed slot op ramen en deuren als beveiliging tegen inbraak
  • Installeer rookmelders en controleer deze regelmatig
  • Bewaar scherpe voorwerpen aan een ophangsysteem

  Conclusie

  Om je schuur netjes op te ruimen, zijn er dus genoeg mogelijkheden om dit aan te pakken! We zetten ze nog even op een rijtje:

  1. Plan een dag
  2. Haal alle spullen uit de schuur
  3. Bepaal welke spullen je wilt houden en wat je wilt weggooien
  4. Ga de schuur schoonmaken
  5. Geef alles een vaste plek
  6. Vraag desnoods hulp aan anderen

  Heb jij een idee hoe je jouw garage gaat indelen? Deel jouw ervaringen in de comments!