Voorkom de meeste gemaakte fouten bij opruimen met kinderen

    Voorkom de meest gemaakte fouten bij opruimen met kinderen

    Voorkom de meeste gemaakte fouten bij opruimen met kinderen. Want help! Mijn kind ruimt niet op. Ben je ook zo benieuwd waarom de kinderkamer zo’n chaos is? Of hoe het komt dat je kinderen hun speelgoed, knuffels en boekjes niet opruimen? Lees dan snel verder!

    Dit zijn de meest gemaakte fouten tijdens het opruimen met kinderen.

    Hoe en wanneer je kind leren opruimen? Deze tips helpen!

    Als je kind nog een dreumes of peuter is, kan het nog niet helemaal zelfstandig zijn/haar kamer opruimen. Je kunt al wel laten zien hoe het opruimproces werkt en kleine opdrachten geven. Vanaf een jaar of vier kan een kind al grotere opruimopdrachten uitvoeren. Rond een jaar of zes is je kind al een stuk zelfstandiger geworden.

    Begin in elk geval zo vroeg mogelijk, zodat het opruimen vanzelfsprekend wordt. Maar verwacht niet te veel, want net als alle andere dingen, moet je speelgoed opruimen ook leren.

    Kamer opruimen kind: lukt niet!

    Een van de redenen waarom het snel weer een chaos is in de kinderkamer (of in de woonkamer als je kinderen daar spelen), kan zijn omdat er te véél speelgoed is. Opruimen in het algemeen kan al moeilijk zijn. Samen met kinderen opruimen wordt moeilijker als je te maken hebt met een grote hoeveelheid spullen en beperkte ruimte. Een kind kan snel het overzicht kwijt zijn.

    Het is daarom slim om het aanwezige speelgoed te bekijken en indien nodig weg te doen. Lukt het speelgoed wegdoen niet? Vraag je dan het volgende af:

    • Ligt het helemaal aan je kinderen? Of kun jij er misschien wat aan doen? Als ouder heb je sowieso invloed op de hoeveelheid speelgoed in huis. Op een gegeven moment kan het weer eens tijd zijn om de bezem erdoor te halen.

    Maar hoe doe je dat dan, speelgoed wegdoen? Nou zo:

    • Beslis samen met je kind of het speelgoed nog leuk genoeg is om mee te spelen. Nee? Misschien kun je er dan iemand anders blij mee maken! Er zijn vast wel goede doelen te vinden die gebruikt speelgoed verwelkomen. En anders is de kringloopwinkel een oplossing. Of probeer overtollig speelgoed dat er nog tiptop uitziet te verkopen op marktplaats.

    Als opruimen moeilijk is: zo maak je het makkelijker

    Wanneer je kinderen opruimen moeilijk vinden, zijn er diverse tips om het proces te vereenvoudigen. Bijvoorbeeld op deze manier:

    Geef elke soort speelgoed een vaste plek.

    • Maak gebruik van een kinderkamer opbergmand of twee of drie. De boekjes mogen in de groene opbergmand, de puzzels horen thuis in de blauwe mand, enzovoort.

    Leg uit waaróm je opruimt. Als een kind begrijpt dat je ruimte schept met opruimen, helpt dat. Heb je meer ruimte? Dan speel je veel fijner.

    Ben je benieuwd naar meer inspiratie om het speelgoed op te ruimen? Lees deze blog eens >>

    Als opruimen saai is: hoe maak je opruimen leuk?

    Denk aan Mary Poppins: “Als je speelt bij het werken, heb je alles zo gedaan!” (In de versie die ik ken zong ze dat tenminste.) Oftewel, maak van opruimen een spelletje of een andere leuke activiteit. Kijk zo:

    • Zet leuke muziek op en doe tussen het opruimen door een gek dansje.
    • Maak er een wedstrijdje van: de eerste die klaar is met opruimen, wint.
    • Of maak er een spelletje van: zoek alle spullen met de kleur groen/blauw, of zoek alle knuffels/boeken bij elkaar. Kun je ze meteen op de juiste plek zetten.

    Niet elke opruimmethode past bij elk kind. Kijk wat past bij jou en bij jouw kind(eren). Samen komen jullie er wel uit!

    Als je kind opruimen niet leuk vindt

    Vind je kind er helemaal niks aan om altijd maar weer te moeten opruimen? Hoe sta jij hier zelf in? Een kind kopieert vaak gedrag van anderen. Als jij met een chagrijnig gezicht door die kamer raast tijdens het opruimen, stimuleert dat een kind niet echt om het leuk te gaan vinden …

    Geef dus het goede voorbeeld. Als je kind ziet dat het opruimproces leuk kan zijn, gaat het straks misschien wel vanzelf. Je kunt daarbij ook veel complimenten geven om je kind aan te moedigen.

    Klusjeskaart kind: werk met beloningen

    Een goede tip om het opruimen te leren, is door een klusjeskaart te maken. Hierop zet je kleine taken die een kind goed uit kan voeren. Denk aan:

    • Boeken opruimen in de kast
    • Duplo opbergen in de speelgoedkist of opbergmand

    Ook andere huishoudelijke taken kun je op de klusjeskaart zetten. Bijvoorbeeld afstoffen, planten water geven of was ophangen. Iedere keer dat een kind een taak afrond, kan het weer een sticker op het lijstje plakken. Die handeling op zich voelt al als een grote beloning. Je zou ook kunnen afspreken dat er na een x aantal keer zelf de kamer opruimen en het verzamelen van een x aantal stickers een grotere beloning aankomt.

    Voorkom de meest gemaakte fouten bij opruimen met kinderen

    Succes met bovenstaande opruim tips! We nodigen je uiteraard graag uit om je ervaringen te delen.

    Wil je ook de woonkamer  met al het speelgoed van de kids opruimen? Lees dan deze handige tips >>