Je voorraad opbergen: de beste tips

  Voorraad opbergen

  Ben je op zoek naar de beste tips die voorraad opbergen eenvoudig, veilig en efficiënt maken? Lees dan snel verder! Het is fijn als je huis, tuin en keuken opgeruimd zijn. Je voorraad opbergen is daar een belangrijk onderdeel van.

  Maar hoe doe je dat nu op een makkelijke, efficiënte én veilige manier?

  Voorraad opbergen: voedsel

  Het is ontzettend belangrijk om bij voedsel opbergen rekening te houden met de houdbaarheid van het product in kwestie. Sommige (droge) producten zijn heel lang houdbaar, maar andere dingen kun je slechts een paar dagen goed houden en alleen maar in de koelkast of vriezer. Wij hebben weer enkele nuttige tips voor je verzameld.

  Zo kun jij het best voedsel opbergen, bijvoorbeeld in de:

  • Voorraadkast
  • Koelkast
  • Vriezer

  Enkele belangrijke principes van voedsel bewaren

  In het kort zijn er een paar belangrijke ‘regels’ voor het bewaren van eten. Als je eten niet goed bewaart, krijgen bacteriën vrij spel en kun je ziek worden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

  • Luchtdicht opbergen
  • Met label
  • FIFO-principe (first in first out)

  Voedsel luchtdicht opbergen

  Voor het goed bewaren van voedingsmiddelen, is het belangrijk dat er geen zuurstof bij komt. Oftewel: bewaar voedsel luchtdicht. Dit kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld met:

  • Stapelbare voorraadpotten: doorzichtige plastic opbergers waar je allerlei voedingsmiddelen in kunt bewaren, zoals ontbijtgranen, rijst, gedroogde pasta, snoep, koffie, noten, enzovoort.
  • (Andere) plastic bewaarbakjes: geschikt voor gebruik in de voorraadkast én de koelkast of vriezer (let wel op of de bakjes daadwerkelijk geschikt zijn voor de vriezer!)
  • Glazen wekpotten: hierin kun je ook allerlei gedroogde producten bewaren, zoals pasta en rijst, koffie en noten, maar bijvoorbeeld ook kruiden en specerijen of theezakjes. Een belangrijk voordeel van glas is dat er geen geurtjes in het materiaal trekken.
  • Plastic zakjes: mocht je iets willen invriezen en is de ruimte in de vriezer beperkt, dan kun je een plastic vriezerzakje gebruiken voor restjes eten. Een plastic vershoudzakje kan uiteraard ook in de voorraadkast worden gebruikt.
  • In originele verpakking voorzien van vershoud knijpers: misschien wel een van de meest milieuvriendelijke opties is het bewaren van voedsel in de originele verpakking, door een vershoudclip of vershoud knijper te gebruiken.

  Samen kunnen we met slimme organizer bakjes keukens opgeruimd houden.

  Voedsel labelen in opbergers keuken

  Voor het overzicht is het handig als je alle bakjes, potten en zakjes voorziet van een etiket waarop staat wat er in zit. Bij voorkeur zet je hierop ook de datum waarop je iets hebt opengemaakt of de houdbaarheidsdatum.

  FIFO: first in, first out

  In de horeca gebruiken ze dit principe, maar ook thuis is dit van belang: het FIFO-principe, oftewel: first in, first out. Het product dat je als eerste hebt gekocht of als eerst in de voorraadkast of koelkast hebt gezet, moet ook als eerste opgemaakt worden.

  Pas daarna open je een nieuwe verpakking. Dit geldt ook voor de houdbaarheidsdatum: (waarschijnlijk een open deur) open eerst het product dat als eerste op moet.

  Wil je meer tips hoe je een rommelige keukenkast kan voorkomen? Ga dan door naar dit artikel >>

  Opbergen voorraadkast

  De keuken opbergen start bij een opgeruimde voorraadkast. Je voorraad opruimen of je voorraadkast organiseren doe je aan de hand van onderstaande tips:

  • Organiseren op categorie: je voorraadkast ordenen doe je door producten van hetzelfde soort bij elkaar te zetten: alle koffie en thee bij elkaar (niet in dezelfde pot of bak!), pakken en zakken ontbijtgranen in een groepje, houdbare melkproducten en sapjes bij elkaar, enzovoort. Dit schept overzicht!
  • Maak optimaal gebruik van de ruimte door te stapelen en maak hier een daar een extra plank in je voorraadkast of trapkast.
  • Stapelbare laatjes: hiermee bespaar je ruimte én heb je makkelijk toegang tot de producten, omdat je een la open kunt schuiven en precies ziet wat er allemaal inzit.
  • Doorzichtige bakken: zo kun je zien wat erin zit.
  • Etiketten: schrijf op de voorraadbakken wat er in zit en hoe lang het houdbaar is.
  • FIFO: zet producten met langere houdbaarheidsdatum achteraan en de dingen die eerst op moeten vooraan.

  Voedingsmiddelen bewaren

  Wil je weten hoe je het beste bepaalde voedingsmiddelen kan bewaren? Op de website van het Voedingscentrum kun je voor heel veel producten specifieke bewaaropties vinden. Sommige dingen moet je in de koelkast of vriezer bewaren, andere kun je prima in de voorraadkast opbergen.

  Zo weet je zeker dat je veilig jouw voeding bewaart!

  Conclusie

  Jij weet nu hoe je voorraad opbergen eenvoudig, efficiënt en veilig maakt! Nog even alles op een rijtje:

  • Bewaar je voedsel: luchtdicht, gelabeld en met het FIFO-principe op
  • Organiseer op categorie
  • Ga voor meer bewaarinformatie naar de website van het Voedingscentrum

  Met welke tips ga jij aan de slag? Deel het in de comments!