Je zolder opruimen: hoe doe je dat het beste?

  Zolder opruimen

  Wil je je zolder opruimen, maar weet je niet helemaal hoe je dit het beste kan aanpakken? Dan is dit artikel voor jou! Of je nu benieuwd bent naar hoe je slim een zolder kan ordenen, tot aan welke stappen je kan ondernemen hoe je je zolder kan laten opruimen. Je leest het allemaal hier.

  Hoe kan je handig een zolder opruimen?

  Dus, je wilt je zolder opruimen. De enige plek in het huis dat bijna door iedereen wordt vergeten. En, de plek waar alle spullen, oude kleding en flink gevulde dozen worden gestald.

  Je ziet door de verhuisdozen de kerstballen niet meer.

  Tijd om hier verandering in te brengen! Maar voordat je begint, wil je dit wel slim aanpakken. Want ondanks dat je de kerstballen maar één keer per jaar nodig hebt, het is best onhandig als dit lastig te pakken is.

  Je kan er veel over nadenken, maar eigenlijk is het gewoon een kwestie van doen. Maak het niet lastiger dan het is.

  Dus zullen we beginnen?

  Stappenplan zolder opruimen

  Maar waar begin je dan? Bekijk het handige stappenplan dat voor vele mensen werkt!

  1. Haal eerst alle grote spullen weg: je merkt dan al direct dat er meer orde wordt geschept. Je voelt overzicht en kan dan makkelijker bewegen.
  2. Maak de vloer helemaal leeg: nu de grote spullen eruit zijn, kan je starten met de kleinere spullen. Maak de vloer helemaal leeg. Besluit ook direct of je het bewaart of weg gaat gooien.
  3. Schoonmaken? Nu is het ideale moment! Ga nog even een paar minuten met de stofzuiger door de ruimte heen. Dit hoeft niet lang.

  4. Maak een nieuwe indeling: maak een indeling die het beste voor je werkt door de spullen te prioriteren. Oftewel, de spullen die je vaker nodig hebt, kan je het makkelijkst pakken. Je hebt nu eenmaal spullen die je eens per jaar nodig hebt. Denk aan de kerstspullen, wintersportspullen of misschien wel het gourmetstel.

  Is het dan zo eenvoudig? Yes! Vaak zijn we geneigd om het moeilijker dan het in werkelijkheid is. Met andere woorden: ga lekker aan de slag en je merkt dat het binnen no time is gelukt!

  Zolder opruimen met Marie Kondo

  Ben je naar meer inspiratie om je zolder te organiseren op zoek? Bekijk dan eens de Marie Kondo methode. Volgens velen een ideale manier om niet alleen de zolder, maar ook de rest van je huis aan te pakken.

  Wil je weten wat de Marie Kondo methode is? Ga dan door naar dit artikel >>

  Wat bewaar je op zolder?

  Je merkt nu dat we snel geneigd zijn om spullen die we niet direct nodig hebben op zolder te bewaren.

  Dan denken we: ik kijk daar later deze week nog wel even naar.

  We begrijpen deze gedachte. Maar vaak heb je genoeg andere dingen te doen, waardoor dit al snel vergeten wordt. Een paar dozen en maanden verder en een jungle aan dozen ontstaat.

  Stel jezelf dus altijd de vraag: wat wil ik op zolder bewaren?

  Want voordat je er erg in hebt, begint het hele verhaal weer van voren af aan: spullen worden op zolder geplaatst, worden vergeten en er stapelt weer een flinke rommel op.

  Oftewel, bepaal wat het doel is van deze ruimte? Wat berg je daar op en wat niet? En nog belangrijker: is het écht nodig om dit te bewaren?

  Bepaal je niet wat je met de zolder gaat doen, dan krijg je een zolder waar rommel zich ophoopt.

  Om je op weg te helpen (inspiratie), zijn hier enkele tips wat je kan doen met de zolder:

  • Maak er een bibliotheek van: bewaar de boeken die je al een aantal keren hebt gelezen, zodat deze geen stofvangen en netjes opgeborgen blijven.
  • Schoenenkast vol? Heb je nog schoenen die je minder vaak draagt, maar nog te mooi zijn om weg te gooien? Bewaar deze in de schoenendoos of opbergtas op zolder.
  • Speelgoed opbergen: misschien herken je het wel: de woonkamer ontploft van het speelgoed. Tijd om het speelgoed op te bergen door een plekje te creëren op zolder op! En wil je er écht helemaal van af, ga dan langs de kringloop.

  Je zolder laten opruimen

  Soms voelt het alsof het opruimen van de zolder als onbegonnen werk. Een handige manier om te starten is de zolder door iemand anders op te laten ruimen!

  Je zolder laten opruimen scheelt je moeite, energie en tijd. Misschien heb je nog buurjongens die iets extra’s willen verdienen? Of kan je bij de lokale buurtsupermarkt een advertentie hangen?

  Bedenk wel dat je duidelijk communiceert hoe je je de zolder wilt opruimen. Zo voorkom je dat er spullen worden weggegooid die je nog wil bewaren.

  Conclusie

  Je weet nu hoe je de zolder kan opruimen! Hier nog even alles op een rijtje:

  • Volg het stappenplan: haal alle grote spullen weg, maak de vloer leeg, even stofzuigen en bedenk een nieuwe indeling
  • Wat bewaar je op zolder en wat niet?
  • Wat is het doel van je zolder? Wees creatief!
  • Laat je zolder door iemand anders opruimen

  Welke tips heb jij het meeste aan? Deel het in de comments!